TAALDUIKEN EN ARTISTICULEREN | Page 6

Voorwoord

In 2018 maakte ik via Karen Reekmans kennis met het project ‘ ontwikkelingsgericht en muzisch taalonderwijs ’, een boeiend onderzoek waarin taal en muzische vorming op de voorgrond staan . Tijdens ons eerste gesprek vertelde ze me over de taalbarrière die leraren ervaren bij veel jonge meertalige kinderen . Veel situaties die ze schetste , waren herkenbaar voor mij vanuit mijn eigen ervaring als lerares en muzikante . Deze raakvlakken prikkelden me om meteen aan de slag te gaan , in een poging de integratie van taal en muzische vorming te stimuleren .
Tijdens dit project heb ik enorm veel bijgeleerd . Elke fase die we samen frontaal aangingen , bleek er één vol ontdekkingen te zijn . Ik was meermaals getuige van het magische moment waarbij kinderen met diverse achtergronden ondanks hun verschillen toch verenigd kunnen worden . We zagen hen samen een lied schrijven , ritmes bestuderen , een schilderij maken op muziek , ... Dit alles genereert veel meer dan enkel het beoogde doel ‘ taalvaardigheid ’. Ook samenspel , expressie , zelfvertrouwen en empathie worden verscherpt door de muzische insteek . Het verfijnen van de elementen die kinderen tot individuen vormen , is één van de mooiste en meest bevredigende aspecten van het ( muzische ) lesgeven aan multiculturele leerlingen .
Ontwikkelingsgericht en muzisch taalonderwijs is een boeiend , relevant en bijzonder leerrijk project voor iedereen die op frequente basis met anderstaligen werkt . De samenwerking heeft zowel bij mijn educatieve als muzikale ondernemingen een blijvende indruk nagelaten en zal me in de toekomst ongetwijfeld blijven vormen . Ik zou het dan ook als essentieel hulpmiddel willen aanreiken aan iedereen die de uitdaging wil aangaan om beide domeinen in de toekomst verder te verzoenen , omdat er hierover nog zoveel meer te leren valt .
Dienne Bogaerts , PXL-Music