Svorka - årsrapport 2021 | Page 8

8
SVORKA Teamet for din hverdagsflyt
KRAFTMARKEDET
2021 markerer et tydelig skille i det norske kraftmarkedet . Gjennom en kald og relativt tørr vinter hadde Sør- , Øst- og Vestlandet klart høyere priser enn Midt- og Nord-Norge . Dette var en helt ny situasjon . Norge har tradisjonelt hatt jevne kraftpriser til tross for lite kraftutveksling mellom nord og sør . Dette skapte naturlig nok store overskrifter , men lite visste man da om hvor ille det skulle bli mot slutten av året . Energikrise i Europa , en svært tørr sommer og høst i Sør-Norge og mye nedbør og vind i de nordlige områdene gjennom høsten gjorde sitt til at prisforskjellene eskalerte utover høsten . De store prisforskjellene har gjort den fellesnordiske systemprisen mindre relevant og lite egnet som sikringsverktøy alene . Gjennomsnittlig områdepris Midt-Norge i 2021 ble 42,0 øre / kWh . I de tre prisområdene i Sør-Norge var prisen 76 øre / kWh . Dette står i dyp kontrast til året i forveien da alle prisområdene i Norge hadde priser på under 10 øre / kWh i snitt over året . I 2021 ble det satt ny både produksjons- og forbruksrekord i Norge . Det ble produsert 156,5 TWh . Det er 3,2 TWh over den gamle rekorden som ble satt i 2020 . Forbruket økte til 138,9 TWh . 3,5 TWh over den gamle rekorden fra 2018 .
Utsiktene framover Et svært vått og vindfullt første kvartal i Midt- og Nord-Norge har tvunget vannkraftprodusentene til å produsere for fullt for å ta unna avrenning og ikke minst å ha plass i magasinene til snøsmeltingen . Samtidig har vindkraften levert rekordproduksjon . Dette har gitt et stort kraftoverskudd som strømnettet ikke har kapasitet til å eksportere til andre prisområder . Dermed har disse områdene
hatt vedvarende lave priser på rundt 15 øre / kWh . Dette forventes å fortsette til godt over snøsmeltingen er ferdig . Kanskje kan det bli en periode der prisene løfter seg noe før snøsmeltingen kommer i gang for fullt . Videre utover året vil været i stor grad avgjøre utviklingen . Med skyhøye priser i sør , vil en tørr sommer og høst potensielt kunne gi høye priser også i Midt- og Nord-Norge . Mye vær og vind vil gi det motsatte . De nærmeste årene vil de nordlige prisområdene i Norge og Sverige i et normalår ha et stort kraftoverskudd . Det gjør at prisen forventes å være svært værsensitiv . Krigen i Ukraina har ytterligere forverret energikrisen i Europa . Sør-Norge har langt større overføringskapasitet mot Europa enn mot Midt-Norge og Sverige . Det er svært lav magasinfylling og mindre snø enn normalt i Sør-Norge . Dermed må vannkraftprodusentene holde igjen på vannet for å unngå å gå tomme . Dette gjør de ved å heve prisene opp mot Europeisk nivå , som er skyhøyt . Vi forventer høye priser i Sør-Norge gjennom hele året .
Utvikling i eget selskap Salg til sluttbrukere har økt med 3 GWh fra 2020 til 2021 , og totalt volum for 2021 ble 167 GWh . Svorka hadde pr . 1 . januar 2022 ca . 6000 privatkunder , med et forventet årsvolum på ca . 89 GWh . De fleste privatkunder velger spot / innkjøpspris-produkter . Samme tall for bedriftsmarkedet var på ca . 1000 kunder med et forventet årsvolum på ca . 77 GWh . Lokale kunder utgjør en markedsandel i Svorkas nettområde på ca . 80 %.
Høyeste og laveste priser i 2021 ( referert til systempris ):
Periode
Høyeste pris
Tidspunkt
Laveste pris
Tidspunkt
Time
368,7 øre / kWh
time 17 , 29 . nov
-0,01 øre / kWh
time 6 , 3 . okt
Døgn
225,4 øre / kWh
29 . november
7,4 øre / kWh
16 . oktober
Uke
136,3 øre / kWh
Uke 48 nov / des
13,6 øre / kWh
Uke 46 november
Måned
60,7 øre / kWh
Desember
24,7 øre / kWh
Oktober
SVORKA - ÅRSRAPPORT 2021