Dekkmann
Ikke én kjedelig dag på jobb
Jim Erlend Holten - Verksmester
Surnadal lastebilverksted er en bedrift med mange muligheter .
Firmaet ble etablert i 2013 da Surnadal Transport og Logistikkpartner samlet verkstedene sine . Dette ble en viktig suksessfaktor , for fremfor å fortsette å drive smått hver for seg , uten råd til videreutvikling fikk de nå utnyttet lokalene og folka bedre – med kompetansen samlet under ett tak . I 2021 hadde de omsetningsøkning og det ser positivt ut for 2022 også . – Vi er heldige med at de lokale transportørene bruker oss , så all ære til dem . Det hadde de ikke behøvd å gjøre , det fins mange andre verksted nærmere byene . Men så klart , vi gjør en solid jobb og er absolutt konkurransedyktige på pris , forteller Halvor Drøpping , daglig leder .
I tillegg til en butikkdel , der de er franchisetaker av Dekkmann og forhandler dekk til både lastebil og personbil , tilbyr de også dekkhotell til personbiler og legger om dekk for folk . De foretar også enkle reparasjoner av personbiler når de skifter dekk og er godkjent til å foreta EUkontroller på alle kjøretøy – som eneste verksted i distriktet . Her finner du også storbilvask i eget lokale for vask av busser og vogntog . Men Surnadal lastebilverksted er først og fremst et tungbilverksted .
– Det er mange som ikke vet hva vi driver med . Men har du lyst på varierte arbeidsdager med alt fra slegge til PCbruk , og liker å holde på med god , gammeldags skruing som overhaling motorer og slikt , selv om vi foretar komponentskifter her også , er dette plassen for deg . En unik mulighet til å lære mye om motorskruing , rett og slett , forteller Drøpping .
Ola Bolme er mekaniker og har fagbrev innen bilfaget og tunge kjøretøy . Det var egentlig lastebilsjåfør han hadde sett for seg å bli , slik som faren , men moren oppfordret han til å prøve noe annet under utplasseringen på ungdomsskolen og etter det visste han hva han ville .
Så først gikk han « Teknologi- og industrifag » ( TIP ) ved Surnadal VGS , før han søkte seg til andreåret i Kristiansund for å spesialisere seg på kjøretøy . Lærlingetiden fullførte han hos Surnadal lastebilverksted , og det har han ikke angret på . – Det er nok fysisk tyngre å jobbe her enn på et personbilverksted , og en kan ikke være redd for å « lorte seg ut ». Det er ikke alltid det er skinnende rent alt som kommer inn her , sier Bolme . – Men jeg trives godt og kunne ikke tenkt meg en annen jobb . Med så varierte arbeidsdager er det ikke én kjedelig dag på jobb .
– Det er ikke alle som vet hva de vil så tidlig og målbevisst arbeider mot å bli mekaniker slik som Ola , blant annet er det flere som går « Industriteknologi » etter førsteåret på TIP . Forskjellen da er at du må ha et halvår lengre lærlingetid , forteller Drøpping .
Også etter fagbrevet er det gode muligheter for kompetanseheving gjennom ulike kurs og sertifiseringer . Blant annet er det krav til alle verksteder om å ha minst en tekniske leder , hos Surnadal lastebilverksted har de per i dag 4 sertifiserte tekniske ledere . – Målet er å få alle til det nivået . Det er viktig for firmaet å ha flere . Det innebærer også litt bedre lønn og slike ting for de enkelte , sier Drøpping .
De har 8 ansatte i firmaet i dag , og er godkjent lærebedrift . – Vi er inne på tanken om å bygge ut , vi har i alle fall ønsker om det , og da vil vi ha behov for flere folk fremover , forteller Drøpping . – Vi ser også gjerne at flere jenter søker seg hit .
SURNADAL VÅR 2022 10