Comunicarea prin variabile globale
Rezultatul produs de procedură se returnează în blocul de apel prin variabila globală b. Valoarea argumentului funcţiei F se transmite prin variabila globală b. Menţionăm că variabila a este locală în F şi nu poate fi folosită pentru transmiterea datelor în această funcţie.
De obicei, comunicarea prin variabile globale se utilizează în cazurile în care maimulte subprograme prelucrează aceleaşi date. Pentru exempli fi care amintim funcţiile cu argumente de tip tablou, procedurile care prelucrează tablouri şi fişiere de angajaţi, persoane, elevi etc.
R! - o variabilă globală este vizibilă în tot programul din momentul declarării ei.
- o variabilă locală este recunoscută din momentul declarării ei, este vizibilă numai
în interiorul subprogramului în care este definită, deci și în interiorul
subrogramului definite în acest subprogram;
- o variabilă locală este invizibilă (necunoscută) în exteriorul subprogramului în
care este declarată.
Moduri de structură a unui program PASCAL:
1. Dezvoltare ascendentă a programului, variabilele globale sunt vizibile, din momentul declarării lor, în toate subprogramele în care nu există variabile locale cu același nume; variabilele locale sunt vizibile, din momentul declarării lor, numai în interiorul subprogramului în care au fost declarate;
2. Dezvoltare descendentă a programului, variabilele globale sunt recunoscute în același mod; în schimb, variabilele locale sunt vizibile, din momentul declarării lor, atît în subprogramului în care au fost declarate, cît și în toate subprogramele declarate și definite în subprogramul respectiv.
9