Stereo+ stereopluss.no 8/2024 | Page 38

+ HIFI » Shelter 301 mk II , Shelter 901 mk III og Shelter Harmony 38

GOD-BEDRE-BEST : GIMME SHELTER

Den japanske produsenten Shelter har lagd pickuper i snart 40 år . Stereo + har sjekket ut tre av dagens seks modeller for å finne ut hvor mye bedre det blir om man går et hakk eller to oppover stigen .
Tekst og foto : Roy Ervin Solstad

I

februar 1986 toppet Whitney Houston listene med “ How Will I Know ”, den svenske statsministeren Olof Palme ble drept , og selv var jeg i ferd med å kreke meg gjennom det første året mitt på videregående . Hverken jeg , Olof Palme eller Whitney Houston visste nok at et lite selskap ble grunnlagt i soloppgangens rike av Yasuo Ozawa . Selskapet het Shelter , og lagde kun ett eneste produkt , moving coil-pickupen Shelter 701 .
Siden har det kommet flere modeller , både bedre og dyrere , og noen mindre kostbare varianter . I dag har Shelter seks pickuper i sitt sortiment : 201 , 301 mkII , 501 mkIII , 501mkII mono , 901 mkIII og Harmony
Det er altfor lenge siden vi i Stereo + hadde en « god-bedre-best » -test, men pickuper er ypperlig til et slikt formål . Så spørsmålet er rett og slett om hva du får om du går oppover i pris- og kvalitet fra den samme produsenten . Vi har sjekket ut den billigste MC-pickupen fra Shelter , 301mkII , og de to dyreste 901 mkIII og Harmony . Prismessig ligger disse på henholdsvis 12.000 , -, 27.000 , - og 50.000 , - kroner .
Det disse har til felles er en byggekvalitet som virker utrolig solid . Det gir godfølelse når pickuphusene er så forseggjorte , uansett pris . Men et solid pickuphus er ingen garanti for at pickupene skal være enkle å montere . Shelter har valgt en variant som i beste fall skaper litt plunder . Min erfaring er at det beste er om pickup kroppen har gjengede hull i overkant som gjør at man bare kan skru skruene rett gjennom headshellet og ned i pickup kroppen og stramme til når pickupen sitter riktig . Den nest beste varianten er der skruene skal skrus nedi en mutter . Da kan man holde på mutteren ( og pickupen ) med den ene hånden og bruke et skrujern for å stramme til . Da må det imidlertid være plass til mutterne på undersiden .
Det er det ikke på Shelter sine pickuper . Resultatet er at skruene må strammes til fra undersiden , mens mutteren monteres fra oversiden . Det gjør at man helst skulle hatt enda en hånd . Det er nemlig ikke alltid like lett å holde på plass en skrue som skal dyttes oppover og skru skruen rundt med et skrujern OPP i en mutter som du må dytte mot , samtidig som du skal holde på pickupen .
Når det i tillegg betyr at du kan risikere at skrujernet må være veldig lite , fordi det er dårlig plass mellom tonearm og platespillerens plint så er Shelter sin løsning ikke akkurat brukervennlig .
Med denne testen har vi også fått hjelp til å måle pickupene rent teknisk . Selv har vi i Stereo + verken utstyr eller kompetansen til å foreta slike målinger , så den jobben har vi satt bort til AnalogLAB i Asker .
For å gjøre testingen av pickuper så enkel som mulig , og for å sikre oss at pickupene vil være perfekt satt opp så har vi fått låne en Sorane SA-1.2 BCS tonearm av AnalogLAB . Den har avtagbart headshell som gjør bytte mellom de ulike pickupene svært enkel . Siden de har nøyaktig samme platespiller og tonearm tilgjengelig i laben sin , har pickupene blitt montert slik at de måler best i laben , før jeg har fått dem hjem til meg . Da var det bare å justere stifttrykk og antiskating hver gang jeg byttet mellom pickupene .
Stereo + 8 / 24