Stereo+ stereopluss.no 7/2024 | Page 55

+ HIFI

» Arendal Sound 1528 Bookshelf 8
mesteparten er basert rundt en 13-16cm store elementer som må spille både bass og mellomtone . Det skaper til sammen en massiv og kraftfull stativhøyttaler som kan håndtere absolutt alt av musikk – selv om du spiller høyt . Delefrekvensene er 420 og 2800 Hz , og de beveger seg dønn flatt ned til i underkant nær 40Hz , men har god respons ned til imponerende 30Hz . Vanligvis er bassen i stativhøyttalere en utfordring , men i Bookshelf 8 følte jeg ikke en eneste gang at det manglet dybde , og i hvert fall ikke trykk . Helt ned i den aller dypeste bunnen , og da snakker vi om ned til 20Hzområdet , går de imidlertid ikke . Da behøver du et par av Arendal sine gode subwoofer .
Kabinettet er meget kraftig og godt dempet , og Arendal har gått et stykke lenger enn mange andre ved å bruke HDF ( high density fiberboard ) som har enda bedre dempe-egenskaper enn MDF . Det gjør kabinettet dødt og stille , og luker godt unna eventuelle resonanser . Ekstra innvendig demping oppnås ved å dekke hele innsiden med 4mm butyl , og ved å øke tykkelsen på frontbaffelen til hele 8cm . Ikke så rart det låter stille , klart , rent og totalt resonansefritt !
Det blir umiddelbart klart at høyttalerne behøver litt innspilling . Rett opp fra esken var de en smule lukket i den øvre mellomtonen , og bassen var litt reservert . Ikke det Arendal er kjent for , akkurat . Etter en tids innspilling og fjerning av de medfølgende skumproppene i bassportene bak , løsnet det vesentlig , og fokus og perspektiv kom enda bedre på plass .
Avstanden til veggen ble omtrent 60cm og med 5-6 grader « toe in ». Da synes jeg lyden kom godt på plass og det gjorde også proporsjonene og tredimensjonaliteten i lydbildet . Du kan også vinkle de ennå litt mer for et mer direkte lydbilde . Det forsøkte jeg også i en setting hvor høyttalerne ble stående bare et par meter fra lytteposisjonen . Opplevelsen var som å få et par gode studiomonitorer inn i stua med en imponerende innsikt i lydbildet , og en veldig direkte og dynamisk mellomtone .
Forsterkerne vi benyttet var en Electrocompaniet ECI6 mkII og en Hegel H600 . De avslører at høyttalerne behøver litt kraft for å « våkne » skikkelig . Et forsøk med en litt mer puslete og rimelig forsterker , falt total i grus .
Oppkobling og plassering
Høyttalerne er altså forholdsvis tunge . og er på grensen til hva du klarer å få løftet opp på et par stativer uten å måtte passe på bærestillingen . Det går heldigvis greit å få dem ut av esken og opp på våre egne passende 40cm høye stativer . Vel på plass må jeg innrømme at det ser ganske stilig ut .
På baksiden finner vi et par meget solid terminaler , og i tillegg en kobling for tilpassing av frekvensekurven til rommet eller dine egne preferanser , ved å ta litt opp eller litt ned volumet i diskanten . Hos meg fungerte det imidlertid perfekt med reguleringen i midtstilling , eller « referanse » som Arendal har valgt å kalle det .
Høyttalerne ruver ganske godt i stua , men det må til for å få den dynamikken , basskontrollen og flotte mellomtonen som er i Bookshelf 8 . For ikke å snakke om den meget høye underholdningsfaktoren . Er det noen høyttalere i noenlunde sammenliknbar prisklasse som har de samme egenskapene , og som spiller med alt du behøver av hifi-kvaliteter , og som samtidig kan spille drønnhøyt uten å komprimere det minste ? Tror ikke det !
55 Stereo + 7 / 24