Stereo+ Stereopluss.no 7/2021 | Page 66

+ HIFI » Dynaudio Emit 50

66 SÆRDELES BRA LYD FOR PENGENE

Dynaudio bør være kjent for de fleste , men mange tenker nok at høyttalerne deres er priset litt drøyere enn deres tilgjengelige budsjett . Det skal Emit-serien gjøre noe med , og det gjør de til gagns .
Tekst : Håvard Holmedal

Dynaudio lager mange forskjellige serier med høyttalere , og det er sikkert mange som har hørt Evoke , Contour og de andre seriene spille vakker musikk , og så står det også et imponerende antall Dynaudio-monitorer i studioene rundt omkring på kloden . Det er det en grunn til .

Enkel og avansert
Kikker du på høyttaleren er den ganske enkelt designet . Det er forholdsvis rett opp og ned , og det er uten pynt og juggel . Ser du litt nøyere etter oppdager du likevel at dette er godt håndverk og at høyttaleren er satt godt sammen og at finish og sammensetning er på høyt nivå .
Emit 50 er den største høyttaleren i serien som består at et par stativhøyttalere , en mindre gulvstående høyttaler og en senterhøyttaler . Senterhøyttaleren kan doble som en stor stativhøyttaler i et hjemmekino-oppsett , og kan ifølge Dynaudio uten problemer plasseres på høykant .
Emit 50 er ikke voldsomt stor . Den måler rett i underkant av 120cm på sokkelesten , og er kun 30cm bred . Den begrensede bredden gjør at den sniker seg litt unna øyet , og dominerer ikke verken synsfeltet eller stua .
Denne modellen har to 18cm basser i MSP , en 15cm mellomtone og en 25mm diskant med soft-dome . Bass og mellomtone-elementene til Dynaudio er skikkelig laget med ventilerte magneter , og kraftige motorer . Bassen er selvsagt den kraftigste , og her har også Dynaudio utstyrt den med en dobbel magnet for å øke magnetfeltet i spolegapet . Mellomtonen har en enkel magnet , men med mindre slaglengde og kortere spole har den heller ikke behov for den doble varianten til basene .
Det er litt overraskende at de har pressede metallchassis , men det er ingen tilfeldighet .
Dynaudio fant ut at det var bedre å bruke budsjettet på membraner , spoler og magneter enn å støpe chassis og kurver , og at dette ga mer lydkvalitet for de samme pengene .
Delefrekvensen er 540 og 4400Hz , og de to bassen er i stand til å trykke ut frekvenser helt ned til 33Hz , men har god respons helt ned til 27-28Hz . Det ser om ikke annet imponerende ut på papiret og gir forhåpninger om en solid og mektig bass . Diskanten har navnet Cerotar , er hentet fra Dynaudio sin langt mer kostbare Evoke-serie , og
Stereo + 7 / 21