+ HIFI
UNGARSK ÅPENBARING
I fjor testet jeg de billigste elektrostathøyttalerne til ungarske Popori . De imponerte voldsomt . De dyrere WR1 SE er langt bedre .
Tekst : Roy Ervin Solstad
» Popori Acoustics WR1 SE
Foto : Roy Ervin Solstad og Popori
34
Det er snart 35 år siden ungarske Otto Popori ble sertifisert reparatør av elektostatiske høyttalere i hjemlandet . Kunnskapen han tilegnet seg gjorde at han startet å utvikle sine egne elektrostatiske høyttalere for 23 år siden . Mens de fleste elektrostathøyttalere er tungdrevne høyttalere som krever voldsomt av forsterkerne som skal drive dem , er Popori sine høyttalere annerledes . De fleste av dem drives enkelt av relativt små forsterkere . Mange slike høyttalere , og magneostatiske høyttalere har ofte følsomhet langt ned på 80-tallet . De fleste av Popori sine er like lite tungdrevne som mange hornhøyttalere med sine 96 dB følsomhet . Riktignok dipper motstanden i høyttalerne ned til rundt 3 Ohm , så litt krefter trengs uansett , men Otto Popori sin kongstanke er at høyttalerne hans skal være lettdrevne , dynamiske og kunne spille bass . Uten dynamiske elementer til å hjelpe til nederst i frekvens .
Inngangsmodellen til Popori W360 ble testet av Stereo + i 2023 . Den koster nå 245.000 kroner paret . Deretter kommer WR2 og WR2 XL til henholdsvis 449.000 og 485.000 kroner . Neste trinn på Popori-stigen er WR1 som vi tester nå til kr . 635.000 før toppmodellen XR1 Plus tømmer kontoen din for 2.150.000 kroner . avstanden til de perforerte metallplatene som har skapt spenningen membranene er avhengig av .
WR1 SE ( standard edition ) er en toveis-konstruksjon , der diskantpanelet sitter i åpninger på den ene siden i selve rammen rundt bass- og mellomtone-membranet . Det gjør at du kan prøve deg fram litt med å plassere diskanten ytterst eller inn mot midten . Sistnevnte anbefales i mindre rom , mens har du godt med luft rundt høyttalerne – og det bør du ha – så kan du ha diskanten ytterst . I mitt 48 kvadratmeter store rom , så fungerte det best med diskanten i ytterkant . Det ga meg større lydbilde uten at jeg mistet fokus i midten .
WR1 SE
Testhøyttaleren er altså en elektrostatisk høyttaler . Det betyr at den i tillegg til høyttalerkabler fra forsterkeren , må kobles til strøm . Årsaken er at teknologien krever at det tilføres flere tusen volt i spenning for å sette membranene i bevegelse . Siden disse membranene er ultratynne , kan de bevege seg ekstremt kjapt . Både i teori og praksis så skal dette gi massevis av detaljer og luft i lyden . Utfordringen har imidlertid vært at elektrostatiske høyttalere ikke har flyttet nok luft til å skape troverdig dynamikk og bass nedover i frekvens , uten at panelene har blitt utrolig store . Årsaken er at « vandringen » til panelene har vært begrenset av
Stereo + 6 / 24