+ INTERVJU
» Laurence Dickie
Laurence Dickie ruller ut Moya M1 fra fabrikken i Sør-Afrika . Foto : Vivid Audio
Slik fikk den snegleform
Så hvorfor er Nautilus formet som en snegle og har lange , kunstferdige rør bak mellomtone- og diskantelementene ? Jo , det gjør at lyden går fra elementet og bakover i lange rør som gjør at lyden flyter fritt bakover . Sneglehuset gjør at den lange bassnoten får en enda lengere bane før den møter refleksjoner .
- Arbeidet som førte til Nautilus overbeviste meg virkelig om at det viktige å minimere resonanser og refleksjoner . Det har vært mitt mantra gjennom hele karrieren og Nautilus var den første manifestasjonen på dette , sier Dickie .
I dag blir høyttaleren sett på som et designobjekt , men da den kom var det mange som reagerte på den spesielle formen .
- Alt jeg har gjort ser ut til å dele meninger , men heldigvis , da vi først avduket Nautilus , hadde vi en utrolig mottakelig gjeng med italiensk presse som var i ekstase over høyttalerne . Det fjernet all frykt som den administrative staben på Bowers & Wilkins kunne hatt , og fra det tidspunktet sa de : « La oss gå for dette produktet ».
Da Stereo + besøkte fabrikken i Worthing , fikk vi se produksjonen av Nautilus-høyttaleren . Den blir utformet på et helt eget rom i fabrikken med tilhørende lakkeringsverksted . Med stor kjærlighet og masse håndarbeid blir den ferdig fremstilt .
- Jeg er veldig glad for at det fortsatt blir produsert og at høyttaleren har en suksessfull karriere uten meg , smiler Dickie .
Startet med et stykke papir Høyttalerdesigneren begynte tidlig å skape hifi . - Jeg har alt vært fascinert av høyttalere . Jeg vokste opp i en hifi-familie . Faren min hadde Tannoy og
Høyttalerdesigner Laurence Dickie viser ustoppelig engasjement på High end-messen i München .
Quad . Så bra lyd var normen i vårt hjem , forklarer Dickie .
Men han var ikke en skikkelig hifi-freak som var superopptatt av utstyret .
- For han var det bare et middel til å nå målet . For han handlet alt om musikken . Men det var han som introduserte meg for ideen om å ha reprodusert musikk hjemme .
Allerede som 11-åring klarte han å skape sin første « høyttaler »:
- Jeg fant et høyttalerelement i en gammel radio og puttet det i en boks . Så brukte jeg en gammel transistor radio som forsterker .
Men han hadde laget en « høyttaler » før den tid også :
- Jeg tror faren min hadde fortalt meg hvordan en høyttaler virker og sagt : « Du har et element av papir som du driver med en spole og en magnet ». Så jeg klipte ut en membran i papir , stakk noen kabler inn i det og puttet det på toppen av en magnet . Så koblet jeg det til et batteri og papiret hoppet og lagde en knirkelyd . Og jeg sa : « Oi , det er en høyttaler ». Så det var slik det startet .
Men det var noe annet enn papir som fristet unge Laurence . Faren hadde et 12-tommer Vitavox element som han brukte da han bygget sin første åpen baffel høyttaler på 50-tallet .
- Det lå i en boks i soverommet . Så fra jeg var et lite barn var inni h …… fascinert av det høyttalerelementet . Derfor spurte jeg ham om å få bruke det og han svarte : « Absolutt ikke . Du er altfor ung , og du vil ødelegge det ». Da jeg var 13 år , fikk jeg endelig lov til å bruke det . Så jeg bygde et kabinett på skolen og puttet elementet inn . Det var en åpenbaring . En skikkelig høyttaler med skikkelig bass .
17 Stereo + 6 / 24