Stereo+ stereopluss.no 6/2023 | Page 21

+ HIFI

» Focal Vestia N o 4
Diskanten kjenner vi lett igjen fra Focal sine dyrere modeller , men er laget av aluminium og magnesium , og ikke i beryllium slik som de mest avanserte modellene . Diskanten er invertert slik at den får en M-formet profil med diskantdomen snudd innover . Diskantelementet har dermed en membran med særdeles lav masse , men det skal ikke gå utover stivhet og evne til å dempe resonanser . Sammen med en kraftig motor skal dette gi en diskant med høy følsomhet og lav forvrengning . Dette er selvsagt ikke noe nytt fra Focal , som også har en variant av den samme diskanten i sine tidligere mellomprisede høyttalerserier .
Dedikert mellomtone
Alle høyttalerne i serien , unntatt den kompakte stativhøyttaleren N o 1 , har dedikerte mellomtoneelementer . I Vestia N o 4 betyr det en 6,5tommer mellomtone-element med membraner av noe Focal kaller Slatefiber , og det er noe vi har sett tidligere fra samme produsent . Alle de større membranene i disse høyttalerne har det samme membranmaterialet og det skapes ved å legge en masse karbonfibre ved siden av hverandre , uten noen form for sammenknytning , og så lages det en sandwich med karbonet i midten og et polymermateriale på hver side . Det gir membranen den vekten Focal ønsker å oppnå , men også høy beskyttelse mot oppbrytninger .
I Vestia N o 4 sitter det to åtte-tommere . De sitter der for å skape trykk og tyngde , og leverer så det holder på den bestillingen . Er du nervøs for at det kan bli litt vel mye for stua , har både Vestia N o 2 og N o 3 en litt mer nøktern bestykning og benytter heller 3 litt mindre basselementer . Er Vestia laget på den samme lesten som de gode Aria-modellene gir det litt slankere bass gjengivelse , men minst like mye fart og presisjon .
Høyttaleren er tiltet så vidt litt bakover . Det gjør at høyttalere viker litt unna øyet og på den måten virker litt mindre , men også gir lydbildet større presisjon og forbedret holografi . lett å høre hvor de låter best . Hjemme hos meg er det med baksiden av høyttalerne omtrent 60cm ut fra veggen , og med frontene pekende ( toe in ) direkte mot lytteposisjonen min . Da ble fokus og tredimensjonalitet aller best , og balansen klart bedre enn når de sto nær veggen . Så får resten av husstanden avgjøre om høyttalere som blir stående minst en meter ut i stua er « enkel plassering ».
Med to bassporter åpner det seg imidlertid en alternativ løsning . Ta et par damestrømper , krøll dem sammen til en ball og putt dem forsiktig inn i den bakre bassporten . Selv om den beskrevne fremgangsmåten er en krykkeløsning kan dette rydder dette vesentlig opp bassområdet .
Plassering
Focal mener selv at de to bassportene – det sitter bassporter både foran og bak , skal gjøre Vestia N o 4 enkle å plassere . Det kan hende det er riktig , hvis definisjonen av enkel plassering er at det er
21 Stereo + 6 / 23