+ HIFI
» Radiant Acoustics Clarity 4.2
han var en av grunnleggerne av HiFi Klubben og at han stod bak etableringen av Dali. Clarity-høyttalerne er et resultat av ressursene til flere av disse selskapene.
Vi var veldig fornøyde med Clarity 6.2 og kåret den også til en av årets aller mest vellykkede og beste høyttalere. Da er det ikke rart at Radiant Acoustics har beholdt grunnkonseptet, og samtidig bestilt mindre varianter av høyttalerlementene som satt i Clarity 6.2. For selv om bass-elementene kun er 4-tommer skrytes det av disse høyttalernes evne til å skape dypbass. De er oppgitt til å spille helt ned til 40Hz med en rimelig flat frekvenskurve i bassområdet, og det er nær sensasjonelt. Det går selvsagt på bekostning av følsomhet og dermed også tilgjengelig lydtrykk, men nå er det jo ikke alle som behøver å spille særlig over 95-100dB.
Følsomheten er oppgitt til høyst moderate 82dB, og det gir jo temmelig klar beskjed om at dette ikke er høyttaleren du kobler opp i stua til neste nabolagsfest. Men jeg tror likevel mange blir overrasket over hva den er i stand til å yte med en brukbart stor forsterker koblet til. Tar du høyde for at det blir litt ekstra dB med to høyttalere og at rommet ditt i tillegg legger til noen dB avhengig av plassering, blir ikke lydtrykket så aller verst, men som sagt. Du kjøper ikke denne høyttaleren for å spille høyt, og det finnes mange kompakte høyttalere som spille langt høyere – hvis det er det du er ute etter.
At den ikke er særlig effektiv tas litt igjen av at den tåler ganske store forsterkere. Selv om den er liten av vekst er det ingen grunn til å være redd forsterkere i klassen rundt 100 til 120watt. Forsterkeren må riktignok være av god kvalitet. Vi anbefaler ikke å koble til en spinkel hjemmekinoreceiver hvor effektoppgivelsen er strukket inntil de latterlige. Heldigvis finnes det mange utmerkede integrerte forsterkere i prisklassen rundt 20-30 tusen som nok gjør en helt brukbar jobb med disse høyttalerne.
Konstruksjon Nøkkelen til lyden er avgjort de gode basselementene med papirmembraner, den AMT-diskanten som lages av Dali, og de passive driverne fra samme produsent som sitter plassert på hver sin
side av høyttaleren. Elementene på siden er passive og beveger seg frem og tilbake avhengig av om det er over eller undertrykk i kabinettet. Når elementet i fronten beveger seg innover, beveger de passive elementene seg utover – og motsatt. Godt hjulpet av den ekstremt lange vandringen til bass / mellomtone-elementet. Med kun 4-tommere i front kunne nok bassen blitt grei nok, men hjelpen fra de passive elementene gjør at både lydtrykket og tyngden i bassområdet øker vesentlig. Blant annet på grunn av økningen i det totale membranarealet. Den omtalte AMT-diskanten har en foldet kapton-membran som skaper diskant ved at den blir presset sammen og strukket ut omtrent som en trekkspillbelg. Den særdelen lette membranen er når den er helt strukket ut like stor som en 14cm mellomtone.
Purify sine elementer bærer navnet USHINDI som er det ypperste av hva Purify kan levere av element-teknologi. Ushindi er Swahili og betyr seier eller suksess, og det er kanskje passende for hva de har fått til med disse elementene.
Kabinettene er satt sammen i Danmark og består av 21mm tykke MDF-plater på sidene og bak,
21 Stereo + 5 / 25