Stereo+ stereopluss.no 5/2024 | Page 17

+ REPORTASJE

» Boenicke Audio / Børge Strand-Bergesen
vår konverter fra Børge sine egne , er at vi har lagt til en tilleggsmodul som kan endre hastigheten på musikken direkte , forteller Sven Boenicke til Stereo +.
Det høres kanskje snodig ut at Boenicke vil endre hastigheten på musikk , og med det « tukle » med de originale opptakene , men sveitseren bedyrer at det er gjort i musikkens tjeneste .
- Musikk spilles vanligvis inn med en frekvens der en ren A-tone ligger på mellom 440 og 445 hertz . Vi kan senke hastigheten til 432 hertz fordi vi mener det låter bedre , men du kan skru den effekten av og på selv , forklarer han .
Reduksjonen gjøres ved å klokke om signalene , så ekstramodulen Sven Boenicke har lagt til er strengt tatt « bare » en klokke som styrer timingen på signalene . - Klokken sender signalene litt saktere , sier han . Rent matematisk er ligger reduksjonen på mellom 1,8 og 2,9 prosent , avhengig av om det opprinnelige opptaket har en definert A-tone på 440 eller 445 hertz .
- Musikk som har en saktere pitch har en helt annen effekt på lytteren . Da treffer lyden deg midt i hjertet . Det låter mer analogt og fargerikt . Musikken får en annen energi , spesielt nedover i frekvens , hevder Boenicke .
Imponert og nysgjerrig
Utviklingen av digitalkonverteren er det foreløpig siste steget til Sven Boenicke i jakten på det han mener er den beste lyden .
- Grunnen til at vi startet med å lage elektronikk , og ikke bare høyttalere , er fordi jeg ville ha bedre
Hvis du ser bort fra batteristrømforsyningen og dataklokken som kan redusere hastigheten på signalene , så er mesteparten av Boenicke C2 en Børge Strand- Bergesen-konstruksjon . ( Foto : Egil Erlandsen )
Mannen bak Boenicke , Sven Boenicke skryter voldsomt av norske Børge Strand-Bergesen sine kunnskaper . – Jeg ble både imponert og nysgjerrig da jeg hørte den lille DACen han lager , sier Boenicke .
kontroll over signalet fra inngang til utgang . Nå er jeg ikke avhengig av andre produsenter for å få den lyden jeg ønsker . Jeg oppdaget også at alt det vi gjør for å tweake lyden til slik vi vil ha den fra høyttalerne våre , også kan gjøres i elektronikken . Men det er det ingen andre som gjør , påpeker han .
Signalkilder som cd-spillere , streamere og platespillere fra Boenicke utelukker han imidlertid kategorisk . Det får holde med høyttalere , forsterkere og nå digital-til-analog-konvertere . Men Boenicke avslører at han ikke begynte helt fra scratch da han gikk fra å være en ren høyttalerprodusent .
I stedet valgte han å starte samarbeid med aktører som utviklet elektronikk som han oppfattet å være helt i verdenstoppen på sine felt .
En av dem viste seg å være altså å være Børge Strand-Bergesen som for mer enn ti år siden slo igjennom med en digitalkonverter under firmanavnet « Quantization Noise Killed the Cat ».
- Årsaken til at jeg henvendte meg til Børge , var at jeg var veldig imponert over den lille digitalkonverteren som han laget . På den tiden kostet den ikke mer enn rundt 300 euro , og den fikk strålende
17 Stereo + 5 / 24