Strømmetjenestene og lydkvalitet
Etter diskusjonene på Facebook-sidene og på forumet vårt den siste tiden , har vi brukt mye tid på å lytte til musikk fra det som finnes av lossless og hireskilder . Vi har også sett på de forskjellige formatene , målt og analysert .
Det hadde selvsagt vært aller enklest å holde Qobuz og Tidal opp mot hverandre , men nå har også Apple Music blandet seg inn , og der i gården er det ikke bare hires som står på programmet , men også Dolby Atmos . Apple Music er svære på innhold og går helst sine egne veier når det gjelder behandling av lyd , og har enheter som ikke nødvendigvis er særlig kompatible med hardwaren de selger .
Og så må det også være lov å mene at Dolby Atmos i den komprimerte utgaven de sender nå riktignok gir et stort og imponerende lydbilde , men med så mye kompresjons og faseartefakter at du med et solid anlegg , og særlig et par gode hodetelefoner uten problemer hører at dette ikke holder mål i highend-sammenheng .
Resten av strømmekvaliteten som nå leveres diskuteres høylytt , men vi må ikke gå oss helt bort . De aller fleste vil ha problemer med å skille en godt innspilt MP3-fil i 320kbps og en « lossless » CD-fil , og enda større problemer med å skille en hires fil fra musikktjenesten Qobuz og en MQA-fil fra Tidal så lenge masteren er den samme .
Håvard Holmedal ansvarlig redaktør
Godt håndverk i studioet av folk med virkelig peiling , og deretter en god mastringsprosess betyr mer for lydopplevelsen i stua hvilket format den distribueres i og hva slags oppløsning du lytter til . ( Med noen klarer begrensinger – selvsagt ). Det har vi veldig lett for å glemme , men så lenge det er tekniske forskjeller som « beviser » at et format er mindreverdig blir dette mer hørbart , selv om forskjellene ligger så langt ned i volum at diskusjonen i beste fall er litt akademisk .
Vi liker at det diskuteres , og vi liker at det er litt temperatur i diskusjonen , og sannelig har vi også diskusjoner på forumet hvor deltakerne ikke startet opp med å gå i strupen på hverandre . Men en nyttig av og til kan det være svært nyttig å foreta blindede tester hjemme før man går ut på det store internettet med særdeles bombastiske meninger om hva som låter best .
Er det store og hørbare forskjeller er det to muligheter . Det kan komme av at du rett og slett lurer deg selv til å tro at det ene er bedre enn det andre basert på hva du tror og føler , eller så er det ikke de samme masterne du sammenlikner . Kanskje en liten jobb å gjøre en dag det regner , og du behøver noe meningsfullt å gjøre .
Kos dere med vår fyldige sommerutgave , og god sommer !
HÅVARD HOLMEDAL
( Ansvarlig redaktør ) Håvard har holdt på med lyd og musikk nesten så lenge han kan huske . Hans første forsterker og høyttalere var hjemmebygget , og siden den gangen har han vært hektet på lyd . Han er på evig jakt etter høyttalere og elektronikk som kan fungere like godt både til musikk og i hjemmekinoen .
ROY ERVIN SOLSTAD
Er både utdannet lærer og journalist , og jobber til daglig som journalist i LO Media . Roy har vært frilanser for hjemmekino og Watt siden 2007 , og før det for Fidelity og
audiophile . no . Roy nyter musikk best i to kanaler enten formatet er streaming , CD eller vinyl . I tillegg spiller Roy gitar og synger .
STÅLE WINTERKJÆR
Ståle har vært i media en evighet , nærradio , avis og nå jobber han i redaksjonen til God Kveld Norge . Ståle er glad i bass , liker musikk som har godt med bass , og det gjenspeiler seg også i systemet hjemme . Er veldig glad i musikk , og nesten like glad i film i hjemmekinoen .
TOM R . MEHLUM
Tom er utdannet markedsfører og IT-ingeniør . Han har jobbet med salg og markedsføring i store norske bedrifter innen media , IT og telekom . Tom var veldig tidlig ute med å ta i bruk digitale- og sosiale medier og bygget en solid erfaring på dette området , både som bruker og markedsfører . I tillegg er Tom både hifi- og hjemmekinoetusiast .
STEREO + ER GRATIS !
stereopluss . no