Stereo+ Stereopluss.no 5/2021 | Page 38

+ STEREOPLUSS-SKOLEN

IKKE FOR HUNDER OG FLAGGERMUS

Nå har alle som ønsker det tilgang til såkalt lossless musikkstrømming i minst CD-kvalitet . Tidal , Qobuz og Apple Music er allerede her , og Spotify er rett rundt hjørnet . Men hvorfor behøver vi lossless og hi-res ?
Tekst : Håvard Holmedal Oppslagsbilde : Photo 67159979 © Nejron | Dreamstime . com
» Høyoppløst lyd

38

Merk at dette er skrevet med en del forenklinger . For de som vil ha en mer presis ( og mye mer komplisert ) beskrivelse av MQA og hi-res kan lese den kommende saken hvor vi har målt , analysert og gjort det vi kan for å dykke ned i hires og MQA-sakens mange sider .

Men la oss først se litt på hva hi-res betyr . Før vi begynner er det verdt å nevne mange at CD-mediet fortsatt er mer enn godt nok til å avsløre unøyaktigheter i et hvert hifi-system . Så hva behøver vi hires for ? Er det fordi vi har behov for å spille av frekvenser som kun hunder og de lokale flaggermusene kan høre ? Ikke i det hele tatt , for over ørets øvre høregrense på 18-20kHz finnes det ikke særlig mye annet av interesse enn noen rester av overtoner og støy .
Er det noe musikk der oppe ?
De aller øverste tonene vi mennesker kan skille fra hverandre ligger i overkant av 4500Hz . Kommer man et stykke over det vil to toner ved siden av hverandre , eller to av de hvite tangentene på et piano , hvis pianoet hadde hatt enda flere tangenter på høyre side , oppfattes som samme tone .
Stereo + 5 / 21