+ HIFI
» Studer B67
Det hjelper nok heller ikke at i vanlig bruk så vil spilleren stå rett opp og ned, og at både strømkabel og signalkabler skal kobles til på toppen av spilleren. Du kan selvsagt legge den ned, men da må du ha drøyt 60 centimeter dybde for å få plass til kablene på baksiden. Pluss bredden på nesten 55 centimeter for å få plass til båndene.
Spilleren tar ellers kun balanserte( XLR) kabler, og opptil 10,5 tommers spoler. Litt avhengig av tykkelsen på båndet, så kan du få 1100 meter lange bånd, som vil kunne inneholde en hel vanlig utgivelse innspilt på maksimal hastighet( 15 ips). Båndstørrelsen er kvarttoms.
Den største utfordringen med Studer B67 er jo at den gikk ut av produksjon i 1982. Det var det året Jahn Teigen og Anita Skorgan vant den norske Melodi Grand Prix-finalen med sangen « Adieu », mens Joan Jett sang « I Love Rock n’ Roll » og Paul McCartney og Stevie Wonder sang « Ebony and Ivory ».
Ergo er det ikke bare å stikke i butikken og kjøpe en slik båndopptager. I hvert fall ikke ny. Derimot ble det solgt så mange av disse båndspillerne at det stadig vekk dukker opp pent brukte og nyoverhalte spillere enten hos forhandlere som Audio Aktøren i Horten, der jeg har fått låne testeksemplaret, eller på bruktbørsen. Fordelen med disse
spillerne er nemlig at de ble laget for å brukes mye, siden de var beregnet for proffmarkedet. Dermed er holdbarheten ypperlig, og den mekaniske kvaliteten det samme. Litt kjærlig pleie, rensing av hoder, litt olje for å smøre bevegelige deler, og en og annen ny kondensator, bruker å gjøre susen. Til og med for oss som ikke har svart belte i DIY innenfor hifi, kan nyte godt av dette, fordi det alltid finnes noen som synes det er morsomt – og ofte inntektsbringende – å sette i stand de gamle spillerne.
En annen liten ulempe er selvsagt bruken. Det er ikke bare å finne fram mobiltelefonen eller nettbrettet og søke seg fram til den låta du vil høre. Båndene må kjøpes inn, og med priser som ofte kan starte på 4000 kroner for en utgivelse, så vil det for de fleste være en naturlig begrensning på hvor mange utgivelser man tar seg råd til.
Disse båndene må også lagres i et rom uten for store temperaturvariasjoner, uten direkte sollys, og langt unna noe magnetisk. Hvis ikke kan båndene ta skade, og skadede bånd låter ikke bra – om det i det hele tatt låter.
I tillegg kreves det litt innsats før du kan begynne å spille musikk. Først må båndet med musikk tres rundt de ulike hjulene og lydhodene på spilleren, før båndet festes på en tom spole.
40 Stereo + 4 / 25