Stereo+ stereopluss.no 4/2024 | Page 47

+ HIFI

» Estelon Aura
den slanke skulpturelle formen gjør at høyttalerne langt fra dominerer rommet de står i . De er grasiøse i all sin buede eleganse .
I motsetning til sine storesøsken som har basselementene montert enten på fronten eller på sidene nederst på høyttalerkabinettene , har Aura en nedovermontert ti-tommers basselement fra Faital . Selve kabinettet er lukket , så det er ingen bassrefleksport å ta hensyn til her med tanke på plassering av høyttalerne . Basen under høyttaleren er for øvrig helt åpen under , og med slisser som slipper lyden ut på sidene , bak og foran høyttaleren . Siden avstanden fra basselementet til gulvet blir relativt lett å beregne , enn en helt vilkårlig avstand til bakvegg , så blir det også lettere plassere høyttalerne for å få de til å låte best mulig .
Det skal imidlertid sies at helt upåvirket av rommets akustikk er ikke Aura-høyttalerne , heller .
Øverst på fronten sitter det to fem-tommers mellomtoneelementer i egyptisk papyrus . Mellom de to en Scanspeak Illuminator diskant .
Alt over 80 hertz er det de tre øverste elementene som tar seg av , mens bassen kun spiller fra 80 hertz og ned .
Ned betyr til 35 hertz før bassen begynner å rulle av . I toppen strekker høyttalerne seg til 25.000 hertz .
Følsomheten er på relativt snille 90 dB , men en nominell impedans på 4 Ohm og ikke minst en nedre impedans på 2 Ohm ved 58 hertz , vil likevel kreve en forsterker med veldig god strømforsyning . Her er det med andre ord ikke bare å hive på hva som helst av forsterkeri . Det er faktisk viktigere med store strømreserver enn antall watt utgangseffekt , som Estelon anbefaler bør være på minst 30 watt . Tenk på det som dreiemoment
kontra hestekrefter i en bil . Skal du trekke tungt , er ikke hestekrefter det aller viktigste . Da er dreiemomentet viktigere , og slik er det med Aurahøyttalerne også . Nå skal det selvsagt påpekes at har man først brukt omtrent en kvart million kroner på høyttaler , er det lite sannsynlig at man forer dem med strøm fra en 40 watts hjemmekinoreceiver fra 1997 .
Tilkoblingen til forsterker skjer via gode terminaler helt nederst på baksiden av høyttaleren . Kun singelwire høyttalerkabler er mulig , men vel så viktig : de terminalene tar kun spader , så bananplugger er ikke mulig . Men nå vet jo alle at spader har større kontaktflate enn bananplugger .
Høyttalerne leveres standard i matt hvit , høyglans svart , amber elegance , iron grey , horizon blue og starlight . Den sistnevnte fargen ser litt gull-champagneaktig ut .
Designet er som jeg har nevnt svært elegant , og det er jo nesten synd og skam om slike skulpturer blir gjemt bort i hvert sitt hjørne i stua . Nå hevder Estelon at høyttalerne , grunnet sin nedovervendte bass , er svært lettplasserte og fungerer godt i rom fra 15 til 60 kvadratmeter . Men lettplassert i highend-sammenheng betyr i dette tilfellet at du må ha høyttalerne minst en halvmeter ut fra frontveggen . Avstand til sidevegg er ifølge Estelon ikke like kritisk , men du må unngå å ha identisk avstand til front- og sidevegger .
Plasserer du høyttalerne mellom 2,2- og 3,5 meter fra hverandre , og med like stor avstand mellom høyttalerne som fra hver høyttaler til lytteposisjon , så bør du være i nærheten av å få det beste ut av Auraene . Da gjenstår bare å vinkle høyttalerne inn mot lytteposisjon , og her har Estelon kommet med den mest nøyaktige anbefalingen
47 Stereo + 4 / 24