Stereo+ Stereopluss.no 4/2021 - Page 60

+ HIFI » Cambridge Audio Edge NQ

60 ENDELIG EN GOD CAMBRIDGE-KUR

Kjøper du en Cambridge-kur i en helsekostbutikk vil den hjelpe deg å bli tynn . Kjøper du forforsterkeren Cambrigde Edge NQ i en hifi-butikk får du dritfet lyd . Da er valget enkelt .
Tekst : Roy Ervin Solstad

Nå vil nok noen påstå at det går fint å gjøre begge deler , og etter å ha sett meg i helfigur i speilet , så kan det tenkes at kuren ville vært det beste valget for min del . Heldigvis er selvbildet mitt et helt annet enn speilbildet . Derfor får helsekostfreakene bare mene at jeg burde tatt en Cambrigde-kur for å bli tynn som en strek . Jeg skrur heller på Aerosmith og « Living on the edge ». Det er langt bedre å høre på et tynt beinrangel enn å bli det selv . Dessuten er det mye morsommere .

Cambridge Audio
I år er det 53 år siden Gordon Edge og Peter Lee lagde sin første forsterker , Cambridge P40 i en lånt garasje på universitetet i byen hifiprodusenten har hentet navnet sitt fra . Målet var å lage en forsterker til hjemmebruk som folk hadde råd til , og som hverken la noe til eller trakk noe fra det opprinnelige lydsignalet . Den løsningen fant de i garasjen i Cambridge ved å være de første i verden til å bruke torodial transformator i en audioforsterker . Den opprinnelige forsterkeren hadde 20 watt per kanal , og et lekkert slimline-kabinett utviklet av Roy Grady fra Woodhuysen Design .
I 2021 er fremdeles målet til Cambridge det samme , men selv om historien og suksessen til det britiske selskapet ble bygget opp på å lage veldig gode forsterkere som folk hadde råd til , lager de nå også andre produkter . Strengt tatt er det vel knapt nok et hifi-produkt de ikke lager . I dag kan du kjøpe både for- og effektforsterkere , integrerte forsterkere , nettverksspillere , cd-spillere , digitalkonvertere , riaa-trinn , hodetelefonforsterkere , platespiller , pickup , høyttalere og subwoofere merket Cambridge Audio .
Fremdeles med produkter som folk har råd til . Den billigste AX-serien har en 2x25 watts integrert forsterker til under 3500 kroner , mens det dyreste produktet er den integrerte forsterkere Edge A til snaut 75.000 kroner .
Suksessen har selvsagt også medført at Cambridge for lengst har flyttet ut av den lånte garasjen på universitetet .
Edge NQ
At topp-serien til Cambridge har fått navnet Edge er selvsagt ikke så rart , all den tid en av grunnleggerne het Gordon Edge . Når produktene er såkalt « cutting edge » av hva Cambridge sine nåværende utviklere kan produsere , ga nok navnet seg selv .
I dag består den serien av den nevnte integrerte forsterkeren ( Edge A ), en stereo effektforsterker ( Edge W ), en mono effektforsterker ( Edge M ) og en forforsterker med innebygd nettverksspiller ( Edge NQ ).
Stereo + 4 / 21