Stereo+ Stereopluss.no 4/2021 | Page 47

+ HIFI

» Technics SU-R1000
må opp i highendklassen for å finne . Forsterkeren skal yte 2 x140watt i 8ohm , og hele 2 x 300watt i 4 Ohm . Dette er imidlertid målt med den berømte pipetonen på 1kHz og litt høyere enn standard forvrengning .
Forsiden er pyntet opp med et par veldig flotte VU-metere . Det er få andre designdetaljer som på tilsvarende måte lar tankene gå tilbake til klassiske forsterkere , enn et par bak-belyste visere som beveger seg rolig i takt med musikken .
Baksiden preges av to par store høyttalerterminaler , en seksjon med analoge innganger , fire digitale innganger og analoge main-in , record in / out og pre out . Det siste for at den skal kunne benyttes som forforsterker .
Det du ikke finner i denne forsterkeren er muligheter for strømming av musikk . Technics har tatt et valg og latt være å utstyre forsterkeren med nettverk eller trådløse muligheter . Likevel støtter den stort sett alt av digitale formater opptil 16,24 , og 32 bit / 384kHz , og det inkludere også MQA .
Spennende forsterkerteknikk
Den svært avanserte og ambisiøse forsterkeren er en PWM-konstruksjon , hvor signalet blir holdt digitalt helt til filteret på utgangen - helt til selve utgangstrinnet i effektforsterkeren . Det får sikkert noen hifi-entusiaster til å tenke at dette helt sikkert låter digitalt – altså hardt og kantete , men det er en beskrivelse som passer særdeles dårlig på denne forsterkeren .
Nå som digitale enheter er i overtall , og med gode analog til digitalkonvertere som kan konvertere for eksempel et innkommende signal fra platespiller-inngangen til et digitalt signal , kan en forsterker som beholder signalet i det digitale domenet så lenge som mulig , være av det gode for den totale lydkvaliteten .
Ellers finne vi Intelligent Phone EQ . Hvor intelligent denne platespillerinngangen er , kan selvsagt diskuteres , men det er ikke så vanskelig å tenke seg hva det betyr og heller ikke at den kanskje er mer intelligent enn det meste annet av innganger . Her kan du velge MM eller MC-inngangen , og det er innstillinger for både kurve ( Decca , RIAA o . l .) og inngangsnivå til pickupen , men de som savner et musepiano ( dip-switcher ) for å tilpasse impedans eller kapasitans , kan glede seg over at en kalibrerings-plate avspilt på platespilleren starter en manuell prosess for å finne riktige nivåer . Ikke så voldsomt intelligent , altså .
Forsterkerens er bygget rundt et DSP-kretsløp de kaller for LAPC . Det er kort for Load Adaptive Phase Calibration , og er kort fortalt en krets som måler belastningen som er koblet til forsterkerens høyttalerterminaler og skal på den måten kunne kompensere for høyttalerens oppførsel når det gjelder både fasevinkler og impedans . Målingen som foretas av LAPC-kretsløpet blir lagret og kan kobles inn og ut . Om du så liker det du hører er noe annet , men du kan selv trykke deg tilbake til null ved å slå av LAPC . I tillegg finner du et
47 Stereo + 4 / 21