Stereo+ Stereopluss.no 4/2021 | Page 40

+ HIFI

» MJ Acoustics Windsor
Det er til stadighet noen som spør hvor subwooferen skal plasseres , men det å gi noen fasit på dette er ikke enkelt . Du må rett og slett bruke ørene og litt muskelkraft , og flytte den litt rundt til du finner en brukbar plassering . Trikset med å sette subwooferen i lytteposisjon , og så gå rundt i stua for å høre hvor det er mest og best bass er fortsatt et av de beste . Men det aller viktigste er å få fasetilpasningen riktig , og her stiller Windsor med en liten fordel mot mange andre subwoofere , i og med at forsinkelsen gjennom elektronikken i denne subwooferen er ikke-eksisterende .
Gjør en avgjørende forskjell Dypbass handler ikke først og fremst om å spille dundrende høyt . Snarere tvert imot – hvis du skal bruke den til stereoanlegget . Presisjon , kontroll , lite støy og god balanse er langt viktigere .
Selv på helt normale lyttenivåer bringer subwooferen inn et for mange , helt ukjent element i lyttingen . Dette elementet er dypbass som er fri , åpen , balansert , presis og musikalsk , og som kan gjøre underverker med følelsen av tyngde og instrumentenes fysiske tilstedeværelse . Med diskant , mellomtone og mellombass på plass kan en subwoofer løfte systemet ditt til direkte opp i highendklassen . Erfaringen med for eksempel FinkTeam KIM ( test i denne utgaven ) er at det er en helt glimrende høyttaler , men den kunne behøve et lite løft i bassområdet . Sammen med Windsor spiller KIM med egenskaper som hører hjemme i en prisklasse langt over prislappen til hver enkelt av komponentene . Sjelden har 1 + 1 vært så mye mer enn 2 . Det spiller rett og slett utrolig flott .
En subwoofertest må selvsagt inneholde musikk med de dypeste tonene jeg kan finne , og jeg går rett på et problemspor . Ola Kvernberg og hans Arpy fra platen Steamdome II . Den åpner greit , men det drar på vesentlig ved rundt 4 minutter og her er det er seriøst mye energi mellom 20 og 50Hz . Bassdronen du kanskje tror ligger i bunnen er langt fra den lange bassdronen flere beskriver , men derimot svært rytmiske , og nesten helt umulige basspulser , som Windsor lett skiller fra hverandre og plasserer i det musikalske bildet med imponerende presisjon .
En slapp ( les ; vanlig ) subwoofer vil ha alvorlige problemer med å henge med , og det vil senke tempoet og den rytmiske fremdriften til hele sporet . Her går det imidlertid svært fort unna og sporet får mye av den rytmikken og presisjonen vi hørte da vi spilte sporet i studioet til Morten Lindberg / 2L . Der var det enda kjappere og bedre balansert , men det nytter ikke å konkurrere med 7 studiosubwoofere og et rom med balansert akustikk og flere kubikk med bassdemping .
Det som også er interessant er at endel innspillinger som høres litt fete ut i bunnen når de blir avspilt på et par vanlige høyttalere faktisk ikke er det med Windsor koblet til . Lytteopplevelsen er riktignok krydret med adskillige mengder med dypbass , men samtidig er det mer kontroll , mer « luft » og bedre rytmikk enn
VI LIKER :
• Stram og mektig
• Solid tyngde og dypbass
• Flott kabinett
• Meget god app for innstillinger
VI LIKER IKKE :
• Ideelt sett behøver du to !
STEREO + MENER : MJ Acoustics Windsor gjør underverker med ethvert høyttalersystem , og er en av de beste subwooferne jeg har hørt .
40 Stereo + 4 / 21