Stereo+ stereopluss.no 3/2024 | Page 53

+ HIFI

» Kudos Titan 707
120.000 kroner paret , deretter følger de gulvstående modellene Titan 606 , Titan 707 og Titan 808 . Toppmodellen koster 385.000 kroner .
Titan 707
Det er altså den nestbeste Kudos-høyttaleren jeg har vært så heldig å få på test , og den er som alle sine søsken i Titan-serien , en bassreflekskonstruksjon . Men her er ikke refleksporten verken på baksiden ( som er mest vanlig ) eller på framsiden . En del høyttalerprodusenter velger å plasser refleksporten på undersiden av kabinettet . Siden høyttalerne kommer med medfølgende føtter , vil produsenten derfor ha bedre kontroll på luftstrømmen som kommer ut av portåpningen . Utfordringen er imidlertid at høyttalerprodusenten ikke vil vite om høyttalerne står på tepper , på tregulv eller fliser ( for å nevne tre varianter ). Derfor vil høyttalernes bassrefleksport likevel oppføre seg ulikt selv om avtanden er noenlunde den samme .
Løsningen Kudos har valgt ( og som jeg også har sett noen andre produsenter sverge til ), er å montere selve kabinettet over en plattform som høyttalerføttene er montert under . Da skaper man både en kjent avstand og et kjent materiale som bassrefleksporten vendes mot .
Fordelen er at høyttalerne blir enklere å plassere i et lytterom , siden refleksportens påvirkningskraft blir den samme , nesten uansett hvordan du plasserer høyttalerne . Jeg skriver nesten , for det er jo uansett slik at de dypeste frekvensene forsterkes langs vegger og i hjørner . Den fysikken virker også på Kudos Titan 707 , selv om jeg har vært borti mange andre høyttalere som blir mer påvirket av akkurat det enn disse engelske høyttalerne .
Sett bort fra toppmodellen Titan 808 som har en ekstra basskasse i bunnen , så er alle Kudos Titanmodellene to-veis-høyttalere . Det betyr at frekvensområdet som høyttalerne spiller i er delt i to , ett for de lyseste tonene og ett for de mørkeste .
Det er definitivt ikke spesielt uvanlig , men Isobarik-løsningen som Kudos har valgt for sitt kombinerte bass- og mellomtoneelement , er det . Det var Linn som lanserte Isobarik-teknologien så langt tilbake som i 1973 med sin DSM-modell . Isobarik er enkelt forklart en løsning der det bak et
53 Stereo + 6 / 23