Stereo+ stereopluss.no 3/2024 | Page 46

+ HIFI

HIGHEND PÅ BUDSJETT

Denne forsterkeren hadde jeg hjemme en gang for lenge siden . Den spilte fantastisk , men ble så varm at du kunne steke egg på topplokket . Nå er den modernisert , men er fortsatt nær identisk til den legendariske forsterkeren - minus kokeplaten på toppen av kabinettet .
Tekst : Håvard Holmedal
» Musical Fidelity A1

46

Musical Fidelity er en legendarisk forsterker . Den spilte helt fantastisk , men på grunn av en forsterkerkonstruksjon som var ren klasse A , ble den så varm at den nesten var ubrukelig og direkte skummel for utforskende og sarte barnehender . I tillegg var det en del mekaniske utfordringer som gjorde eierskapet utfordrende , og eventuelle service-teknikere til å rive seg i håret . Det førte til at den forsvant fra markedet og har vært borte i omtrent 40år , riktignok med et litt flaut mellomspill - helt til nå .

Musical Fidelity er som sikkert mange vet overtatt av mannen bak Pro-Ject platespillerne - superentusiasten Heinz Lichtenegger - som fra sitt øko-vennlige hovedkvarter nord for Wien i Østerrike har tenkt nytt og nå relanserer denne legendariske forsterkeren i en mer moderne og oppdatert utgave .
Hvor mange watt behøver du ?
Det mange kommer til å svare på det spørsmålet er nok : « Så mange som mulig ». Men hva hvis det kommer en forsterker på markedet som låter fantastisk og som det virkelig er moro å eie , men som begrenser effekten til 25watt og som kun koster en brøkdel av det man til vanlig må betale for tilsvarende lydkvalitet ? Det er vanskelig å tenke seg å nedskalere såpass voldsomt , men det er før man hører Musical Fidelity A1 spille , og hva den er i stand til å gjøre for musikkinteressen og musikkopplevelsen . Måten den spiller på er en ting , men det er hvordan den booster musikkinteressen som mange kanskje vil vurdere som minst like viktig og som kanskje er verdt hele prisen . Men kan en forsterker som Musical Fidelity A1 , et par LS3 / 5A og en god kilde eller to , bli noe mer enn en fristende tanke ? Absolutt - hvis du bygger anlegget rundt forsterkeren og gir den arbeidsbetingelsene den behøver .
Klasse A
Konstruktøren av den originale Musical Fidelity A1 var ikke slik mange tror , Anthony Michaelson , men Tim de Paravicini som også står bak klassiske konstruksjoner for merker som blant annet Luxman og Esoteric Audio Research . Gode eksempler er den fantastiske forforsterkeren Luxman C1000 , og M4000 og M6000 effektforsterkerne som definitivt har funnet sin fortjente plass i hifi-historien .
Musical Fidelity A1 skilte seg straks ut fra mengden av andre integrerte forsterkere da den dukket opp rundt 1987 . Den så litt spesiell ut , og det var også konstruksjonen ved at hele topp-platene fungerte som en eneste stor kjøleribbe .
Stereo + 3 / 24