Stereo+ Stereopluss.no 3/2021 | Page 52

+ HIFI

VELDIG BRA KONTROLL

Det dukker opp nye forsterkere hele tiden , og de blir stadig forbedret . Vi var likevel i stand til å bli betydelig overrasket over hva XTZ hadde fått til med sine nye EDGE A-400 forsterkere . Maken til kontroll og spilleglede finner du ikke overalt .
Tekst : Håvard Holmedal
» XTZ EDGE A2-400

52

Det er mye snakk om høyttalere når det snakkes oppgradering av anlegget , men det er samtidig mange som aldri har hørt hvordan høyttalerne de har stående egentlig kan spille når de bare får nok effekt og kraft inn på høyttalerkontaktene på baksiden . Kanskje hadde det vært mest effektivt å glemme absolutt all diskusjon om kabler og annet audiofilt dingsehysteri før du har sikret deg at høyttalerne og forsterker er av høyeste kvalitet , og at de trives god i deres påtvungne samboerskap .

En er nok , to er bedre
Forsterkeren til XTZ er bygget rundt siste versjon av ICE-modulene , og ved å oppgradere elektronikken rundt modulene har de klart å hente ut hele 2 x 220watt i 8Ohm og 420watt i 4ohm , riktignok målt ved 1 % THD ( harmonisk forvrengning ), men viser likevel ganske mye effekt totalt . Og vi er på et nivå hvor du må sjekke at høyttalerne dine tåler den tilførte effekten , ellers skjer det som skjedde oss ved en anledning , da det begynte å ryke ut av bassporten !
ICE-moduler betyr klasse D , og selv om det er enkelte som fortsatt omtaler dette som digitale forsterkere , og at de følgelige også låter digitalt . Det er like feil nå som da ICE-modulene dukket opp for først gang .
Edge A2-400 er en stereo effektforsterker , og du kan velge å bruke kun en . Da vil du ha nok effekt til å drive det meste , men forsterkeren har også en bryter på baksiden som gjør den enkel å koble om til en mono-forsterkere . Da behøver du to for stereo , men får til gjengjeld hele 800watt per kanal i 8ohm . Det er mye uansett hva du finner på å sammenlikne dem med , og gjør dette kraftig nok til å håndtere selv de mest tungdrevne høyttalerne på markedet . Jeg har høyttalere inne akkurat nå fra både Fink , KEF og Dynaudio , og har allerede hørt dem spille på de store XTZ Divine-høyttalerne . Det
Stereo + 3 / 21