Stereo+ Stereopluss.no 3/2021 - Page 46

+ HIFI » Chord Electronics DAVE

46

CHORD SITT KINDEREGG

Chord DAVE er ikke ett godt hifi-produkt . Det er snarere tre , for i den lille , lekre boksen har britene puttet en digitalkonverter , en digital forforsterker og en hodetelefonforsterker .
Tekst og foto : Roy Ervin Solstad

Chord Electronics – som ikke må forveksles med kabelprodusenten Chord Company – ble grunnlagt på slutten av 1980-tallet av elektroingeniøren John Franks . Han hadde bakgrunn fra flybransjen , og ville ta med seg perfeksjoneringen han kjente fra jobben i Marconi Avionics og bygge en high-end-forsterker .

I 1989 kom ble den første forsterkeren , SPM-900 produsert , og det gikk bare ett år før BBC fikk nyss om Franks forsterker . Sammen med BBC utviklet han AM-820 , en forsterker som ble standard i BBC i mange år . Snart spredde ryktene seg videre til musikkbransjen , og det gikk ikke lang tid før studioer som Abbey Road , Sony , Toshiba og Skywalker sendte sine bestillinger .
De første årene var det kun analoge forsterkere som ble produsert av Chord , men noen få uker før Norge gikk bananas over OL på Lillehammer i 1994 , møtte John Franks digitaldesigneren Rob Watts på CES-messa i Las Vegas . Watts hadde sine egne ideer om hva som skulle til for å få skape god lyd fra digitale filer . Siden Watts var like sta som Franks på hva som skulle til , var det en duo som var nødt til å samarbeide , og tre år senere kom den første digitalkonverteren til Chord , DCS-1500 . Ytterligere fem år etter det , i 2002 , ble den legendariske DAC 64 lansert .
I dag lager fremdeles Chord Electronics forsterkere og digitalkonvertere , men i motsetning til de første produktene er det ikke bare i det ypperste high-end-markedet du finner Chordprodukter . Den minste portable hodetelefonforsterkere og digitalkonverteren koster rett under seks tusen kroner . Nå har riktignok ikke Chord lagt high-end-ambisjonene sine bort heller , for den dyreste forsterkeren , monoblokken Chord Ultima på 780 watt , koster 430.000 kroner . Per stykk .
Du har med andre ord en ganske vidt prispekter å plukke Chord-produkter i , enten det er bærbare eller stasjonære produkter , eller de er analoge eller digitale .
Stereo + 3 / 21