Stereo+ stereopluss.no 2/2025 | Page 38

+ HIFI

» Ø Audio Verdande
Ulempen er selvsagt i alle de tilfellene der man IKKE kan trille høyttalerne rett inn i en stue eller et lytterom. Flight-casene veier jo også sine 30-40 kilo, så om man for eksempel bor i en terrasseblokk uten heis, og har enten to trapper ned til leiligheten eller tre trapper opp, så blir det et slit. Her snakker jeg av erfaring.
Selve høyttaleren er også stor. På bilder ser den kanskje ikke så enorm ut, men det store hornet og 15-tommersbassen kan lure folk. Hvis man tar med de fastmonterte utstikkende føttene, er bredden nesten 70 centimeter. Kabinettet alene er 50 centimeter bredt i hele frontens høyde. Inkludert føttene rager høyttalerne meg nesten til brystkassa med sine 119,5 centimeter. Dybden på selve kabinettet er 50 centimeter øverst, men nesten 60 centimeter i bunnen siden fronten skråner bakover. I tillegg til dybden på nesten 60 centimeter kommer de skikkelige terminalene på baksiden som bygger ytterligere to-tre centimeter ut.
Nå er man ikke avhengig av å ha høyttalerne midt ute på gulvet, siden bassrefleksportene sitter på undersiden, men noen av oss liker jo å dra høyttalere godt ut fra det som er av vegger for å få et dypere og bredere lydbilde. Da skal du ha et veldig stort rom for at høyttalerne ikke skal virke dominerende. Selv har jeg nesten 50 kvadratmeter, men når jeg drar de en meter ut fra veggen, så synes det godt. Det er liten tvil om at høyttalerne er skikkelig bygget. Selve kabinettet er bortimot steindødt, og med forsterkninger innvendig samt omtrent sju kvadratmeter med tykke filtmatter, samt et kabinett uten parallelle vegger, så skapes det heller ikke stående bølger.
Hornet har det Ø Audio kaller Quad Vertex Sound Field med konstant spredningsmønster. Innenfor hornet sitter en 3,4-tommers kompresjonsdriver med karbonfibermembran. Det store 15-tommers egenutviklede basselement har lang slaglengde og membranen er i lakkert papir. Magneten er av neodymium, og elementet har stor slaglengde uten å miste lineariteten sin. Det elementet tar seg av alle frekvenser fra 850 hertz og nedover, mens hornet tar fra delefrekvensen og opp til 20kHz. Ifølge Ø Audio begynner bassen å rulle av ved 26 hertz. Det betyr at høyttalerne ikke går fullstendig i kjelleren, men det er heller ikke mye om å gjøre.
Følsomheten ligger på 94 dB og med en impedans som aldri går under 10 Ohm, så blir Verdande en veldig lett last for forsterkere. 35 watt og oppover skal være tilstrekkelig, så her kan du bruke både rør, klasse A og transistor etter eget ønske.
Baksiden domineres av en stor plate med navn og et par høyttalerterminaler av god kvalitet. Det finnes bare en pluss- og en minus-terminal, så mulighet for biamping eller biwiring er det ikke.
Selv har jeg brukt 100 watt fra en Naim effektforsterker, og det har fungert aldeles ypperlig.
Lyden
There’ s substitute for cubic inches, sier amcarelskere. De snakker selvsagt om bilmotorer. Etter å ha hatt Ø Audio Verdande i hus en måneds tid, så er det lett å adoptere uttrykket, skrive det om, og bruke det på størrelsen på høyttalerelementer i stedet. Det er rett og slett helt avsindig hvilket trøkk det er mulig å få ut av Verdande sine 15-tommere. En ting er kapasiteten. Jeg har ikke
38 Stereo + 2 / 25