+ HJEMME HOS »
- Rytmisk , tung mellombass får du ikke uten ekstreme basser ( selv om enkelte tror det ).
Med Paradigm Sub 1 var jeg kommet til en endeholdeplass når det gjelder kjøpe-sub for min del . Alternativene ble , for å si det mildt kjempedyre : S-subbene til Magico koster over 400 000 kr paret , JL Audio Gotham er farlig nær 400 000 kr og Wilsons Thor`s Hammer koster vel over en halv million uten forsterker . Siden jeg ikke har en rik onkel i Amerika , var dette uaktuelt .
Men etter hjemme hos-reportasjen hos Steinar Østli , begynte jeg å tenke på om det kunne være mulig å få bygget basstårn selv . Siden rommet bare er 13 kvm måtte jeg tenke litt annerledes . Min idè var at kassene kunne stå inn mot veggen med basser som pekte mot midten av rommet . Er det en god idè ? Jeg ringer til høyttalerguru Geir Fredriksen , designer av Adyton og Audio Insight . Han er svært positiv til min idè og mener slike tårn vil fylle rommet med bass på en helt annen måte enn mine Pardigm-subber .
Hjelp fra selvbyggerne
Jeg har altså noe som kan være en god idè , men hvordan i all verden skal jeg få gjennomført dette . Heldigvis er ikke hjelpen langt unna . I fjor lagde jeg hjemme hos-reportasje hos møbelsnekker Øyvind Overn ( 42 ) på Toten som sammen med konstruktør Willy Sand ( 62 ) har skapt en rekke forskjellige høyttalere . Da jeg var hos Øyvind fikk jeg se Bendit med 20 fulltoner , bånddiskanter og åtte 10-tommere i et 2,20 høyt og slankt kabinett . Dette var et svært godt utgangspunkt for det jeg ville lage , nemlig et smalt 1,90 basstårn .
Willy satte seg ned for å beregne og tegne et slikt basstårn . Han finner ut at det er mulig å bruke
helt samme 10-tommere som sitter i Bendit . SB Acoustics SW26DAC76-8 er bare 7 cm dyp og fungerer utmerket i en liten , lukket kasse på bare 15 liter . Dermed blir det mulig å få seks elementer i kassen . Hvert element er 8 Ohm og har bare 83 dB følsomhet . Men jeg ønsket meg en plateforsterker for å drive de seks elementene . Valget falt på Hypex FA502 som yter 2 x 500 watt i 4 Ohm og 1200 watt brokoblet i 8 Ohm . Dette er den eneste plateforsterkeren som er både kraftig og smal . Jeg var skeptisk til om effekten var tilstrekkelig , men Willy mente det skulle holde . Mange tenker jo at det er vanskeligere å drive seks 10-tommere enn en , men det er faktisk motsatt . Med flere elementer blir følsomheten høyere . Likevel er det mitt valg av plateforsterker det som kan være avgjørende for om dette ikke yter som det skal .
Lytteinntrykkene kommer helt til slutt .
Lekker finish
Når tegningene er ferdig , tar Øyvind over . Han skal skape en kasse som er lekker å se på , men også er solid bygget :
- Kassen er bra avstivet . I tillegg bruker jeg solide plater . En sandwich av kryssfinèr og vannfast MDF som til sammen er over 30 millimeter tykt .
26 Stereo + 2 / 21