Stereo+ Stereopluss.no 2/2021 - Page 16

+ GADGETS » Focal Celestee

FLOTT LYDOPPLEVELSE

Focal markerte seg meget sterkt med sin hodetelefon Elegia . Nå er oppfølgeren Celestee her , og den er åpenbart bedre enn forgjengeren .
Tekst : Håvard Holmedal

16

Focal er aller mest kjent som høyttalerprodusent , og leverer et imponerende utvalg produkter til både bilstereo , innbygning og hifi-bruk . De siste årene har det også kommet noen vellydende hodetelefoner i flere prisklasser . Den rimeligste serien har ikke markert seg voldsomt , selv om det er gode produkter . Det er i prisklassen fra « litt dyrt » til highend de virkelig har utmerket seg , og fått fortjent skryt fra både kunder og stereo-magasiner .

Åpne eller lukket ?
Lukkede hodetelefoner betyr selvsagt ikke at lyden er lukket . Selv om det ofte sies . Lyden er derimot lukket inne slik at resten av familien ikke har full innsikt i hva du lytter til . Det vil mange si er en fordel , og en grunn til å kjøpe et par hodetelefoner allerede i utgangspunktet . « Jeg vil spille musikken min i fred !», og det er lett å forstå .
Både lukkede og åpne hodetelefoner byr på hver sine utfordringer . De lukkede modellene må på et vis få kontroll på lydbølgene i det kammeret som de lukkede klokkene representerer . I Celestee sitt tilfelle benyttes det ventiler for å kontrollere lydbølgene og for å hindre dekompresjon . Når dette er gjort skikkelig er det egentlig ingen bakdel å lage hodetelefonen lukket , men det finnes mange eksempler på at dette ikke er så enkelt som det høres ut . Det kan lett bli for mye bass , og den blir i tillegg litt doven og treg . Den omtalte ventilen i Celestee regulerer dette på bra vis , fungerer litt som en bassrefleks i en vanlig høyttaler , og gir bedre dybde og høyere presisjon .
Celestee beveger seg ned til imponerende 5Hz , og det er så dypt og skikkelig at det skrangler i visdomstennene . De er ikke like utstrakt oppover og begynner å miste respons på 23kHz .
Konstruksjon Det er få hodetelefoner på markedet som like tydelig forteller hvilken prisklasse de tilhører . Materialvalgene er en ting , men innpakningen forteller på et mikrosekund at dette er hodetelefoner som koster . Noen synes prisen er hinsides det fornuftige , selvsagt , men i avdelingen for highend hodetelefoner er disse på den nederste delen av skalaen .
Utseendet er i sort med kobberfargede detaljer og er etter min mening veldig lekkert . Den brede hodebøylen og de generøse klokkene er i ekte skinn ( semi anilin ) og er supermykt og behagelig mot huden . Klokkene presser minimalt på huden og går helt rundt ørene .
Med en vekt på nærmere en halvkilo ( 430 gram ) merkes det at du har hodetelefonene på hodet , men høy bærekomfort og god vektfordeling gjorde at jeg brukte Celestee en hel dag i strekk på hjemmekontoret uten at det ble ubehagelig , og de ble heller ikke for varme eller fuktige . Det er ikke hodetelefon du hopper og spretter med i sportslig
2 / 21