Stereo+ stereopluss.no 10/2024 | Page 49

+ HIFI

» SPEC RSA-BW7EX
Selv om Spec startet med forsterkere , har de i dag også andre produkter i sitt sortiment . Det inkluderer både rack , kondensatorer , dempematte for platespillere , en MM-pickup , digital-til-analogkonverter og en USB-bridge for å gi best mulig USB-signal til en dac . I tillegg finnes det fem integrerte forsterkere og for- og effektforsterkere , og en hel del andre produkter .
RSA-BW7EX
Spec RSA-BW7EX er den minste og billigste integrerte forsterkeren japanerne lager . Med kun 50 watt per kanal i 8 Ohm , har den nok kraft til å drive vanlige høyttalere til lydnivåer som er høye nok til at du risikerer naboklager , men har du tungdrevne høyttalere og som har lav følsomhet , så kan det nok tenkes at det blir litt i minste laget . Det er likevel verdt å merke seg at Spec-forsterkeren dobler antall watt når impedansen halveres . Det vitner om en strømsterk forsterker ( i forhold til utgangseffekten ) som bør kunne holde kontroll på elementene .
Selve forsterkeren gir et veldig solid inntrykk , rent byggemessig . Her virker alt skikkelig skrudd sammen , og det sorte aluminiumskabinettet i kombinasjon med sidene i kirsebærtre gir et annerledes og eksklusivt inntrykk .
Fronten domineres av inngangsvelger og volumkontroll , samt den litt originale volumknappen . Det er nemlig ingen standby-løsning på Spec-forsterkeren , noe som er litt merkelig i disse EU-reguleringstider . Her er enten forsterkeren påskrudd eller helt avskrudd , og bryteren er en litt uvanlig variant av en vippebryter . Det er en såkalt Pilot Switch , lik den de bruker på fly . Du må først trekke selve bryteren mot deg , før du vipper den opp for å skru forsterkeren på . Når du skal skru den av , må den nok en gang trekkes mot deg , før du vipper den ned igjen . Du skrur med andre ord ikke av og på denne ved en feiltagelse .
Når det gjelder strømforbruk , så trekker den 18 watt med volumet i bunn , mens med volumet på fullt bruker den det tidobbelte .
Totalt har forsterkeren fire innganger . Tre ubalanserte med RCA-kontakter , og en balansert beregnet for kabler med XLR-kontakter . Noen forforsterkerutgang finnes ikke . Det betyr at dersom du ønsker å koble til subwoofer , må det gjøres via høyttalerterminalene . Det finnes heller ingen utgang for hodetelefoner , eller noen tape-utgang som man kunne koblet en hodetelefonforsterker til . Dette er med andre ord en relativt minimalistisk forsterker som ikke har mer enn det man MÅ ha . Det inkluderer også fjernkontroll . Det er nemlig ekstrautstyr til nesten 10.000 kroner . Da får man ikek bare en liten lekker aluminiumsdings å holde i hånda som styrer volum og mute . Man får nemlig også en liten boks som må kobles i kabel til forsterkeren og som må kobles til strøm . Det er i den boksen sensoren som tar imot signalet fra fjernkontrollen sitter . Som om ikke det var spesielt nok , så styrer ikke fjernkontrollen volumet fra 0 til maks . Den styrer volumet opp eller ned rundt det volumet du manuelt har satt på volumkontrollen på forsterkeren . Så hvis du ikke har skrudd opp volumet på den , men satt deg i lyttestolen og trykker febrilsk på fjernkontrollen for å få lyd , så kan du trykke til dommedag uten at det skjer noe . Det vil knapt nok komme en lyd . Nå skal det sies at det blir en vanesak , uten at det gjør fjernkontroll-løsningen noe mindre merkelig .
Hvis man tar av lokket , så vil man finne kondensatorer som er laget spesielt for denne forsterkermodellen . Spec peker på at de har ypperlige
49 Stereo + 10 / 24