Stereo+ stereopluss.no 10/2023 | Page 24

+ GADGETS » Dali IO-12

VELDIG FLOTT LYD

Dali er mest kjent for sine høyttalere , men hva skjer nå de benytter all sin erfaring og teknologi til å bygge et par halvdyre hodetelefoner ?
Tekst : Håvard Holmedal

24

Hodetelefon-entusiaster rynker kanskje litt på øyenbrynene når hodetelefoner som Dali IO-12 hevder å levere lyd highend-klassen , samtidig som de skal ha full pakke med Bluetooth , støyreduksjon og innebygget digitalkonverter for kablet avspilling over USB fra en PC / MAC .

Likevel er det all mulig grunn til å sjekke ut de nye modellene Dali IO-12 . De har valgt noen løsninger som absolutt virker interessante , og så har de også benyttet SMC-magnetsystemet de har hatt kjempesuksess med i sine høyttalere .
Litt kjedelig design
Nå betyr ikke design all verden for den kjøpegruppen Dali henvender seg til med IO-12 , men der er kanskje i overkant nøkterne . Jeg har et par Focal Bathys liggende som referanser i prisklassen , og det er vanskelig å komme unna at de ser adskillig tøffere og sprekere ut . Fargen er mørk brun , ser ut som Freia sine mørke sjokoladeplater og kalles da også Dark Chokolate .
Dali skal ha skryt for materialvalg , sammensetning , og en ergonomi som gir veldig hyggelig brukerkomfort . Jeg har produsert det meste av teksten til denne utgaven med IO-12 på hodet , og kan melde om at de er bygget for lange lytteøkter . Myke øreklokker og et hodebånd som ikke hviler altfor hardt på hodet , sørger for det .
Skal du pakke dem ned i sekken følger det med et solid og godt etui . Det er riktignok ganske stort – noe som skyldes at hodetelefonene ikke kan foldes sammen . ganske så bredt frekvensområde som oppgis fra 10- 48000Hz . Det burde dermed ikke være noe veien for å få skikkelig dypbass ut av disse modellene .
Det er flere forskjellige måter du kan bruke hodetelefonene på , og her har Dali et par løsninger vi har savnet andre steder . På klokkene er det en knapp med to ferdige innstillinger av lyden . Du kan velge mellom « HiFi » og « Bass » som gir ganske store forskjeller i lydbalansen , men som fortsatt låter bra . Jeg er sannelig ikke helt sikker på hva jeg ville valgt til daglig lytting hjemme i sofaen . HiFi er litt klarere og mer definert i bassen , men Bass er mer moro .
Du kan selvsagt benytte hodetelefonene trådløst via Bluetooth , men de er så detaljerte og gjennomsiktige i lyden at de øyeblikkelig avslører at Bluetooth ikke er den optimale måten å overføre lyd fra spiller til hodetelefoner . De to andre alternativene er med USB-kabel direkte fra PC / Mac-en , eller med kabel fra en ekstern hodetelefon-forsterker via en kabel med 3,5mm minijack-plugger .
SMC
SMC er forkortelsen for Soft Magnetic Compound . Med dette materialet , som er et magnetisk granulat , kan DALI produsere magneter som ikke leder strøm . Det gjør at spolen beveger seg mer lineært , i tillegg til at forvrengningen reduseres .
Systemet baserer seg på en dynamisk fulltonedriver med membran på 50mm . De sørger for et
10 / 23