Stereo+ Stereopluss 9/2022 | Page 50

+ HIFI » Aavik P-280

50

DYNAMISK STÅLKONTROLL

Har virkelig effektforsterkeren Aavik P-280 de kvalitetene som skal til for å ikke forringe den svært detaljerte og musikalske lyden til forforsterkeren C-280 ?
Tekst : Håvard Holmedal

En god forforsterker må selvsagt kombineres med en bra effektforsterker med nok krefter , bra dynamikk og en spillemåte som matcher forforsterkeren . Det er veldig vanlig at den perfekte kombinasjonen ikke er to enheter fra samme produsent , men at man må gå på leit etter noe passer mer enn greit sammen med det utstyret man allerede har i racket . Det skaper noen ganger to nye problemer . Lyden må matche og så må ikke designet være flere mil fra hverandre . Selv hifi-entusiaster har en liten indre interiørarkitekt – selv om de ikke innrømmer det .

Enhetlig design
Kabinettene til C-280 og P-280 er formet på samme måte , og er også laget av det samme komposittmaterialet . Argumentene er de samme . Metallkabinetter , enten det er stål eller aluminium , har en mekanisk resonans som tilfører hardheter til gjengivelsen Det er en påstand som mange andre produsenter av tung hifi helt sikkert kan tenke seg en diskusjon rundt , men så langt i testen er det ingen ting som tyder på at Aavik helt på jordet . Det er alltid interessant når det som blir påstått har en viss resonans også i den virkelige oppførselen til et produkt .
Nå er den ikke laget helt uten bruk av aluminium , men det er kun for å skaffe tilstrekkelig kjøling til komponentene .
Som i C-280 er det utpreget bruk av såkalte tesla-spoler , og prinsippet er det samme . Teslaspolene er montert to og to , og er spunnet i hver retning spole . Begge spolene har spenning og når Tesla-spolen møter en spennings-spike , aktiveres en motspike i spole nummer to for å eliminere støyen . Kanselleringen er god allerede ved bruk av en spole , men blir litt bedre for hvert ekstra par mer spoler . Derfor er det i P-280 benyttet ikke mindre enn 72 av disse spolene . Målet er å få alle typer støy ned til et minimum , og skape den luksuriøse følelsen av totalt mørke i lydbildets bakgrunn . Total forvrengning oppgis til kun 0,006 %.
Forsterkeren er basert på klasse D-moduler fra Pascal som er spesielt tilpasset Aaviks spesifikasjoner og er en del av deres patenterte UMAC forsterkerteknologi . Aavik mener at det er to « feil » med tradisjonelle klasse D-forsterkere . For å bøte på disse har Aavik sørget for at PWM-genereringen skjer via en sinusbølgemodulering og ikke den vanlige trekantbølgemodulasjonen . Fordelen skal være at sinusbølgen som da benyttes skaper mindre høyfrekvent støy , og dermed behøver mindre induktiv filtrering på utgangen . I tillegg har har Aavik laget en egen vri på forsterkerens feebackkretsløp . Til samme gir dette forsterkeren en dempingsfaktor som matcher de beste « tradisjonelle » forsterkerne , og bedre kontroll på høyttalerne .
Forsterkeren yter 2 x 300watt , og det er mer enn
Stereo + 9 / 22