Stereo+ Stereopluss 9/2022 | Page 40

+ REPORTASJE » Fabrikkbesøk hos Bowers & Wilkins

Legendariske Nautilus i fargene til det engelske flagget .
Mellomtoneturbinen blir speilblank .
Nautilus lakkeres for hånd .
John Bowers filosofi for den nye høyttalerfabrikanten var enkel og gjelder også i dag : « Den beste høyttaleren er ikke den som gir mest , men den som taper minst ». Det hele ble forkortet til to ord : « True Sound ».
Han startet med å lage noen høyttaler med elementer fra andre produsenter , men forsto raskt at han måtte ha kontroll på alt selv .
Tidlig på 70-tallet klarte han å skape den revolusjonerende DM70 hvor han kombinerte en 30 centimeter bass i eget kabinett med et 11-elementers kurvet elektrostatisk panel . Høyttaleren ble en stor suksess og er like strålende vakker i dag som den var den gang . Suksessen ble fulgt opp med den mer tradisjonelle høyttaleren DM6 . Fordi den var laget med trappetrinn som ble større og større fra diskant og ned til bass , fikk den kallenavnet « Den gravide pingvin ». Med den store bass-magen i bunnen forstår vi godt hvorfor .
Høyttaleren som forandret alt
13 år etter at John Bowers hadde arvet penger av Miss Knight , kom det virkelig gjennombruddet . I 1979 var det duket for den første 801 .
- Navnet 801 kommer fra det faktum at det var den første høyttaleren laget for 1980 , forklarer informasjonssjef Andy Kerr i Bowers & Wilkins .
Akkurat som i dag var dette en high end-høyttaler hvor det ikke var spart på noe . Den var både populær hjemme hos folk og i studioer som blant annet Abbey Road .
Med sine tre separate kammer for diskant , mellomtone og bass , kunne den minne litt om KEF 105 som kom på markedet to år tidligere . Men Bowers & Wilkins klarte å trekke det lengste strået i kampen om popularitet .
- Gjennom årene har høyttaleren blitt forandret på forskjellige måter . Vi har gått fra softdomevia aluminium- til diamantdiskanter . Fra Kevlar til Continuum i mellomtonen . Samt mange forskjellige materialer i bassmembranene . Men hovedprinsippet til høyttaleren er det samme . Hvert element har sitt eget hus , sier Kerr .
Oppskriften er blitt foredlet og gjør at den nye 801 ser ganske annerledes ut enn den første .
Den største forandringen kom etter at designer Laurence Dickie , som nå lager Vivid-høyttalerne , skapte den snegleformede Nautilus-høyttaleren i 1993 . Fem år etterpå kom den første diskanttuben og den avrundede mellomtoneturbinen .
De siste årene har forskjellen i form vært så minimale at det faktisk er vanskelig å skille den nye 801 D4 fra toppmodellen 800D3 fra 2015 . Men forskjellen skjuler seg innvending i høyttaleren .
40 Stereo + 9 / 22