+ HIFI » Hifiklubben-Anlegget- DALI OPTICON 6 MK2
Opticon 6 mk2
6 ’ eren i Opticon-serien er den nest største gulvstående høyttaleren . Dali kaller den en 2,5,5-veis høyttaler , og med mindre man snakker flytende Dalisk , så trengs det nok en forklaring på det .
En toveis høyttaler deler lydfrekvensene i to , og har to elementer som spiller hver sine deler av lyden . Det er en diskant som spiller de lyseste tonene , mens et kombinert bass- og mellomtoneelement spiller de dypeste tonene .
En treveis høyttaler har gjerne et separat element som smiller mellomtone i tillegg til et diskant- og et basselement .
Det finnes imidlertid høyttalere som har flere elementer som spiller de samme frekvensene , og noen som spiller deler av de samme frekvensene .
En 2,5-veis-høyttaler har gjerne tre elementer ; et diskant-element , et kombinert bass- og mellomtone-element og et dedikert bass-element .
Tanken med et slikt oppsett av elementer i en høyttaler er at du får et element som dekker de lyseste tonene , så et element som alene dekker det aller meste av den lyden vi hører , men så får høyttaleren også et ekstra element for å hjelpe til i bassområdet . I Dali Opticon 6 mk2 sitt tilfelle betyr det at den ekstra bassen hjelper til helt fra 800 hertz og nedover , mens det kombinerte bass- og mellomtone-elementet ikke lar diskanten overta før ved 2,2kHz .
Årsaken til at Dali kaller Opticon 6 mk2 en 2,5,5- veis , er at høyttaleren gjør akkurat det samme også i diskanten . Den har en domediskant som spiller hele veien oppover fra 2,2kHz , men fra 14kHz får den i tillegg hjelp av en bånddiskant som da fungerer som en superdiskant . Derav 2,5,5-betegnelsen .
De to wooferne ( altså bass- og bass / mellomtone-elementene ) er hver på 6,5 tommer i diameter , og på papiret skal de spille bass ned til 49 hertz . Hvordan og ikke minst hvor de har kommet fram til det tallet , er jeg litt usikker på , for i mitt rom hadde jeg bass til langt ned på 20-tallet , og jeg synes ikke det var noen merkbar avrulling før langt under 40 hertz . Det kan ha noe med rommet mitt å gjøre , selvsagt .
Selve kabinettet virker solid nok med sine drøye 20 kilo . Den mattsvarte frontbaffelen er kanskje ingen visuell killer når resten av høyttalerne er i
Tobacco Oak . Med Black Ash er hele høyttaleren svart , så da merkes det ikke like godt , men tross navn som skulle tyde på både ask og eik , så er ikke dette ekte trefiner , men vinyl . Det skal riktignok ligne på treverk , og det gjør det på avstand . Det er dessverre litt mer « plastic fantastic » å ta på det « treverket » siden det er lagt inn ujevnheter som man sjelden finner på høyttalere med ekte trefiner . Kjøper du høyttalerne i satin hvit spiller det mindre rolle . Da er overflaten helt glatt og mesteparten av fronten er også hvit . Det ser mer elegant ut .
Det er to bassrefleksåpninger på baksiden , og det er også mulighet for å kjøre bi-amping eller bi-wiring av høyttalerne , siden det er to sett med høyttalerterminaler på hver høyttaler . Jeg synes også det er bra at høyttalerne sine føtter stikker litt ut på sidene av høyttalerne . Det gjør de mer stabile , og de små gummiputene under beina er etter min mening langt å foretrekke framfor spikes ( som de for øvrig også leveres med ). Myk avkobling reduserer vibrasjon til og fra gulvet , mens vanlige spikes ikke gjør det .
29 Stereo + 9 / 22