+ HIFI » Hifiklubben-Anlegget- Hegel H95
HEGELS LOGISKE VITENSKAP
Hegel H95 er blitt to år gammel , men den låter fremdeles strålende , men man må ikke bli filosofisk for å nyte den .
I
2023 er det 35 år siden norske Bent Holter startet sin oppgave å NTNU i Trondheim der målet var forbedre transistoren i forsterkere som han mente skapte lydmessige problemer i vanlige stereoanlegg .
Problemet var nemlig forvrengning , for Holter nektet å akseptere at når man skulle forsterke et enkelt signal , så ville elektronikken sende ut signalet i andre enden med forvrengning . Resultatet av forskningen og utviklingen Bent Holter gjorde endte opp i den patenterte løsningen SoundEngine . Enkelt forklart er SoundEngine en feilkorreksjonskrets som hindrer forvrengning i forsterkermodulen i en lydforsterker . Dermed skal man i teorien får klarere lyd og bedre dynamikk . Det burde jo være logisk , sånn rent vitenskapelig . At navnet på forsterkerne som Bent Holter begynte å lage på begynnelsen av 90-tallet fikk navnet Hegel , er faktisk også logisk , selv om linken til den tyske filosofen kan være vanskeligere å finne . Riktignok stod Hegel for en helhetlig filosofi der både en selv og verden rundt kunne påvirke hverandre , i motsetning til forgjengeren Immanuel Kant som mente det kun var subjektet som kunne påvirke verden . Han om det tenkte Hegel .
Sånn sett burde kanskje både rockebandet som Bent Holter spilte i , The Hegel Rock Band – og forsterkerne kanskje blitt døpt Kant , men sånn ble det altså ikke .
Holter bygde uansett forsterkerne som bandet brukte selv , og før OL på Lillehammer var SoundEngine-teknologien patentert . Resten er
24
som man sier historie , og nå selges det Hegelprodukter over hele verden , mens både kunder og hifi-journalister kniver om å skryte mest mulig av produktene .
Akkurat det kan man jo filosofere litt over .
Hegel H95
Designmessig er Hegel H95 som de fleste Hegelprodukter , med unntak av de helt nye P30A og H30A som har fått en litt annen front . Personlig synes jeg det er noe sofistikert less-is-more-aktig over Hegel-forsterkerne , spesielt de mindre modellene . De kler det rene og enkle designet fordi de ulike komponentene på fronten står i størrelsesmessig forhold til hverandre . Både H390 og spesielt H590 så blir selve frontarealet for stort og prangende når volum og signalvelger samt displayet er akkurat like stort ( eller lite ) som på H95 . I hvert fall ser det slik ut . H95 gjør seg derimot ikke bort i et designhjem eller i en møbelkatalog . Jeg synes den har noe tidløst ved seg . Nå skal det sies at det hjelper at displayet har fått en oppradering sammenlignet med for eksempel den gamle digital-konverteren HD30 som så ut som den hadde hentet sine bokstaver og tall fra en Casio-kalkulator fra 1983 .
Rent teknisk er det som på forgjengeren H90 2x60 watt som leveres . Du får seks digitale innganger inkludert ethernet-tilkoblingen , og to analoge ubalanserte for rca-terminerte signalkabler . I tillegg har du en ubalansert linjeutgang som du kan koble en ekstern forsterker eller subwoofer
Stereo + 9 / 22