Stereo+ Stereopluss 9/2021 - Page 54

+ HIFI » Focal Aria K2 906

54

K2 STÅR FJELLSTØTT

Focal har tatt en allerede svært vellykket stativhøyttaler og utstyrt den med et element som så dagens lys allerede på 80-tallet . Kan det bli noe særlig bedre , da ?
Tekst : Håvard Holmedal

Vi har allerede hørt Focals K2-elementer i et par høyttalermodeller til hjemmebruk . Først i jubileumsmodellen Spectral 40th som de avduket på Highend i Munchen for noen år siden , og så i Aria K2 936 hvor oppgraderingen av høyttaleren gjorde den enda livligere og mer dynamisk , ga høyttaleren en litt annen lydsignatur og kanskje også henvendte seg til kunder som ville ha det litt tøffere og sprekere .

Den « vanlige » Aria-serien benytter elementer med membraner hvor det er innstøpt linfibre . Det har gitt en lyd som er nøytral og nøktern , og som vi har gledet oss stort over de gangene vi har hatt høyttalerne i stua for test . De spiller på alle måter glimrende til prisen .
Papirdata vs virkeligheten
Bass / mellomtone-elementet strekker seg i denne konstruksjonen ned til 55Hz , og det vil kanskje få noen til å konkludere med at den ikke går spesielt dypt . I virkeligheten , og i de rommene Focal anbefaler denne høyttaleren brukt ( opp til 15m2 ) får du et hyggelig tilskudd fra rommet , og du får helt brukbar respons ned til i nærheten av 40Hz . Det viktigste er likevel at de spiller med bra pondus og kontroll hele veien ned til under 50Hz .
Oppgradert element
Focal sin originale Aria 906 er en god og velbalansert høyttaler , og fortsatt et godt kjøp , men det har tydeligvis ikke vært nok for Focal . De har ønsket seg litt mer fart , høyere presisjon og mer dynamikk , og har utstyrt høyttaleren med et element som alle med interesse for bilstereo helt sikkert kjenner igjen , og kanskje til og med har hatt i bilen på et tidspunkt . Men det var den gangen . Da var elementets membran laget av en sandwich av to tynne lag med aramidfibre , med et tynt lag av microkuler mellom seg . Det ga et lett element med stor stivhet og høy egendemping . Det var åpenbart så bra og hadde så mange positive egenskaper at ingeniørene hos Focal hentet det frem igjen og ga det en solid oppgradering for noen år siden .
Resultatet er dagens K2-membraner som nå består av et lag aramidfibere , et supertynt og lett lag med skum til å dempe interne resonanser , og så et tynt lag med glassfiber . Det gir større stivhet , mindre farging av lyden og enda lavere vekt , og da flyttes behovet for oppgraderinger også til magnet , spole og siden til filteret .
Stereo + 9 / 21