Stereo+ Stereopluss 9/2021 | Page 21

+ REPORTASJE

» Besøk hos DALI aktive RUBICON 2 C får montert forsterker og blir pakket ned . Her det mennesker som både monterer ledninger og skrur fast forsterkermodulen .
På slutten av fabrikkrundturen kommer vi til noen høyttalerkabinetter som jeg aldri har sett maken til .
- Vi har laget vår dyreste EPICON-serie i sort og hvit satin som er en matt variant av høyttaleren . Dette ser vi at trender veldig i Skandinavia og det nordlige Europa akkurat nå , forklarer Holm .
Ikke overraskende er det fortsatt speilblank lakk som gjelder i Østen .
MEGALINE er 2,3 meter på strømelesten . Foto : DALI
- Andre bruker seks til åtte uker på å lage et høyglanskabinett . Vi kan lage det på få dager . Det er noe helt nytt i både høyttalerbransjen og hele lakkbransjen generelt .
Høyttalerelement i søpla
Vi går til en maskin som påfører lim for å sette sammen en bassenhet . Både mengden lim og sirkelen den datastyrte sprøyten lager overgår en menneskehånds nøyaktighet .
- Dette er ikke så trivielt som man skulle tro . Det må nemlig gjøres utrolig nøyaktig ellers verken lyder eller måler høyttaleren slik den skal , sier Thomas Martin Holm og tilføyer .
- Etter at limet er tørket blir elementene magnetisert . Også tester vi hvert enkelt element , sier han og viser oss bort til maskin hvor elementet blir målt med en sinustone . Etter at tonen er blitt spilt kommer det en graf opp på dataskjermen som sammenlignes med den optimale frekvensresponsen til elementet .
- Vi har noen snevre kontrollgrenser . Så her er det en enhet som ikke lever opp til våre mål i det øverste frekvensområdet . Den blir derfor kassert , sier Holm og peker på frekvenskurven .
Det er ikke alt som blir produsert av maskiner på DALI-fabrikken . Spesielt de aktive høyttalerne består av mye håndarbeid . Stereo + er med når den
Fra miniputt til gigant
Det er den kjente hifi-konstruktøren Peter Lyngdorf som startet DALI . Ifølge boken « The Danish Loudspeaker – 100 years 1915-2015 » gjorde han dette for å få en kompakt og billig høyttaler som han kunne selge sammen med den populære billigforsterkeren NAD 3020 . De to første årene ble høyttalerne solgt under NAD-navnet , men i 1985 kom den første høyttaleren under navnet Danish Audiophile Loudspeaker Industries ( DALI ), DALI 2 . Det var en liten toveis bokhyllehøyttaler på 13 liter som kun kostet 525 danske kroner . Det ble en umiddelbar suksess .
Allerede i 1986 måtte DALI flytte fra leide lokaler til en større fabrikk på Nørager i Nord-Jylland . Fabrikken rommet også et annet av Hi Fi Klubbens populære høyttalermerker , Cerwin-Vega . Med skyhøy dollarkurs og importavgifter hadde nemlig amerikanske Cerwin-Vega blitt for dyre i Europa , og DALI fikk i oppgave å lage høyttaleren for det europeiske markedet . Det gjorde de helt frem til 1999 .
På 90-tallet begynte DALI for første gang å bruke bånddiskanter i sin toppmodell SKYLINE . Da kom også den eneste ultra high end-høyttaleren fra DALI . MEGALINE var en linjekilde høyttaler som var 2,3 meter høy ( passet akkurat under taket i norske hjem ) og besto av tolv 6,5 tommer basser og tre 30 tommer båndelementer på hver side . De var tenkt som et produkt som bare skulle vises på hifi-show , men ble så etterspurt at de satte det i produksjon .
På 90-tallet gikk også DALI fra å være en Hi Fi Klubben-høyttaler til å erobre verdensmarkedet . I dag er de representert i 70 land . For å dekke
21 Stereo + 9 / 21