Stereo+ Stereopluss 9/2020 | Page 52

+ HIFI » Sonus faber Lumina I + Gravis I Sub

52

DETTE KAN SPILLE FANTASTISK

Med et par knøttsmå , men gode og attraktive høyttalere er veien til fantastisk lyd ganske kort , og det helt uten å måtte skifte ut hele anlegget . En lekker liten subwoofer kan forandre hifi-opplevelsen fullstendig .
Tekst : Håvard Holmedal

Vi har fått utrolig opplevelser med kompakte

høyttalere og en subwoofer , men av en eller annen årsak er kombinasjonen satellitt og subwoofer som oftest å finne hos dem som ser mye film på et dedikert hjemmekinoanlegg . Det er ikke så vanskelig å forstå , for med en receiver med skikkelig bass-management er det en forholdvis enkel sak å få subwooferen integrert med de eksisterende fronthøyttalerne .
I stereoanlegget kan akkurat det være mer enn kilent , og de tradisjonelle stereo-forsterkerne kan til og med mangle en egnet utgang for subwooferen . Selv da finnes det muligheter , noe blant annet importøren av Sonus faber insisterte på at jeg bare « måtte prøve » da jeg foreslo å koble de fine kompakthøyttalerne Sonus faber Lumina I til en subwoofer . Til slutt ble det en formidabel og ganske så potent pakke .
Lumina I
De utmerkede kompakthøyttalerne Lumina I testet vi i forrige utgave , og de spilte utmerket , men ikke akkurat var et fulltone-alternativ i en større stue . Vi skrev blant annet dette : « Klangen er , til tross for at dette er en ganske energisk høyttaler , så vidt på den varme siden slik vi kjenner andre Sonus faberhøyttalere . Det er en grunn til at Sonetto og Olympica koster ende flere penger , men jeg tror det er mange som blir overrasket over hvor nær dette nivået du kan komme med et par rimeligere høyttalere og en forsterker i omtrent den samme prisklassen . Det er faktisk mulig å høre at lyden har åpenbart slektskap med den fenomenale Electa Amator , og kanskje er det den sobre overgangen og balansen mellom den øvre mellomtonen og diskanten som gjør det .
Stemmer og blåseinstrumenter låter gåsehudfremkallende bra , og hvis høyttaleren får spille luftige og gode innspillinger med et fåtall akustiske og elektriske instrumenter kan du selv i denne prisklasse få deg en smule magi i hverdagen .
Klangen , den flotte og rike musikaliteten , og at de også virker som forholdvis enkle å integrere med en subwoofer , gjør at jeg ikke helt er ferdig med testen i denne utgaven , og jobber litt videre med tilkobling av en eller flere bass-bokser i neste utgave av Stereo +. Det har potensiale til å bli fantastisk når det småvokste basselementet i Lumina I slipper å bekymre seg over frekvenser under 70-80Hz .»
Da var veien kort til importøren for å låne en Sonus faber Gravis I som er like lekker som de små høyttalerne den skal teames opp med .
Gravis I
Lumina I er småvokste , og det samme kan trygt sies om Gravis I . Den er ikke mer enn 33cm høy og stikker seg lett unna bak og under andre møbler .
Stereo + 9 / 20