+ HIFI » Qln Prestige Three
38
STRÅLENDE FRA SØTA BROR
For 43 år siden startet svenske Qln opp med en tanke om å lage høyttalere som klarer å gjenskape et naturlig lydbilde . Svenskene har ikke glemt gamle kunstner .
For rundt 30 år siden leste jeg den engelske
hifi-bibelen , What Hi-Fi ? jevnlig . Det engelske bladet var omtrent like glade i engelske produkter som nordmenn er i norske skiløpere . Leste man kun dette bladet kunne man tro at det ikke fantes bedre hifi-utstyr enn det engelskmennene lagde . Noen unntak for produkter fra andre land fantes selvsagt , men hvem husker ikke all viraken rundt bittesmå toveis høyttalere som Acoustic Energy AE1 , den lille sko-esken av en forsterker med navn Cyrus One eller den legendariske budsjetthøyttaleren Mission 760 . Det var først da jeg noen år senere fikk besøke en vanlig engelsk bolig , at jeg skjønte hvorfor akkurat disse små høyttalerne var så ekstremt populære hos britene . Stuene var ikke større enn 12-15 kvadratmeter , så både fysisk og akustisk plass var svært begrenset . Selvsagt ville det vært mulig å trykke inn digre gulvstående høyttalere på et slikt areal , men bassen ville blitt nærmest umulig å håndtere i så små rom .
Selvsagt måtte høyttalerprodusenter også fra andre land , der dobbelt så store stuer ble sett å som små , likevel lage slike små stativ- eller bokhyllehøyttalere . Påvirket av både What Hi-Fi ? og avisa til Hifiklubben endte jeg selv opp med et par Celestion 5 som jeg senere kjøpte en tilpasset subwoofer til . Broren min leste ikke noen av delene , så han kom drassende hjem med noen høyttalere på størrelse med Celestion 5 og Mission 760 . Forskjellen var at de spilte langt bedre . Qln stod det på fronttrekket . På terminalplata på baksiden stod det Qubic 111 og Made In Sweden .
I Norge hadde vi knapt nok produsert ordentlige høyttalere siden Tandberg sine glansdager . Selvsagt kunne vi hifi-interesserte nordmenn akseptere at hifiens hjemland var bedre enn oss til å lage stereoanlegg . Men svensker ? Kunne ikke de holde seg til tennis og ishockey ?
Qln hadde imidlertid allerede skaffet seg et solid navn i hifi-verdenen . Allerede i 1981 lanserte de
Qln One , en bitteliten , nærmest pyramideformet to-veis høyttaler med kraftig bakoverlent front . Den ble nærmest en sensasjon , og tre år senere fikk høyttalerne en diger basskasse de kunne stå på . System One var født . Hadde Qln vært engelske eller aller helst amerikanske , ville høyttalerprodusenten raskt blitt en av de aller største . Fem år senere kom nemlig Dave Wilson på markedet med Watt ( Wilson Audio Tiny Tot ) og Puppy , der Watt ser ut som den er snytt ut av nesa på Qln One , og Puppy ligner ikke lite på bassmodulen i System One som svenskene kom med allerede fem år tidligere .
Da Qln ble grunnlagt så langt tilbake som i 1977 var målet å skape en høyttaler som kunne skape et naturtro lydbilde av musikken . Nøkkelen var å få lyden fra de ulike elementene i en høyttaler til å nå fram til lytteren samtidig . Allerede på The One fikk høyttalerne en front som lener seg såpass
Stereo + 9 / 20