Hifi » Martin Logan Classic ESL9 70
DRA KONSERTSALEN INN I STUA
Martin Logan Classic ESL9 tegner opp et stå stort og dypt lydbilde at det er som å få en ordentlig konsertopplevelse i egen stue.
Tekst: Roy Ervin Solstad Foto: Martin Logan & Roy Ervin Solstad
Hvis du hadde befunnet deg i Kansas City på slutten av 70-tallet og hadde valgt å kjøre 66 kilometer vestover til byen Lawrence, er det ikke utenkelig at du hadde støtt på Gale Martin Sanders. I hvert fall om du hadde gått inn i hifi-butikken han drev der. Det gjorde nemlig Ron Logan Sutherland, og resultatet av det møtet ble etter hvert høyttalerprodusenten Martin Logan. Både Gale Ron og Sanders Sutherland ble vraket som alternative navn på selskapet. På slutten av 70-tallet var det stort sett bare Quad og KLH som lagde elektrostatiske høyttalere som både Sanders og Sutherland likte. Problemet var at KLH ble for store og Quad etter deres mening ikke var særlig egnet til rock. Dermed dukket ideen om å lage noe som var bedre. Den første prototypen ble laget i 1980 og to år senere hadde de et høyttalerprosjekt de kunne vise fram på Consumers Electronic Show i Las Vegas, og allerede året etterpå kunne de vise fram en høyttaler de kalte Monolith. Den ble benyttet av en av utstillerne og responsen var så formidabel at Sanders og Sutherland etablerte Martin Logan for å møte etterspørselen. I dag har selskapet rundt 70 ansatte og mange produktserier, også uten elektrostatteknologi. Det finnes alt fra trådløse alt-i-ettbokser til den enorme Neolith-høyttaleren som koster en million kroner for paret.
Teknologien Når man ser en elektrostathøyttaler fra Martin Logan, er det kanskje vanskelig å forstå umiddelbart hvordan den fungerer. Panelet er jo gjennomsiktig og ligner ikke på vanlige høyttalerelementer som jo beveger seg ut og inn for å skape lydbølger. Den bevegelsen finnes også i elektrostatpanelet, men det skjer på en annen måte. Det panelet man ser er i virkeligheten en sandwich-konstruksjon. I midten sitter selve den elektrostatiske « filmen ». Den er så tynn at du kan legge åtte av dem på hverandre for å få samme tykkelse som et hårstrå. Filmen er fullstendig gjennomsiktig, men er impregnert med elektrisk ledende materiale. På hver side av denne filmen er det et metallgitter i litt avstand fra filmen. For å skape nok spenning mellom metallgitteret og filmen tilføres spenning på flere tusen volt, noe som er grunnen til at høyttalerne må kobles til strøm. Når filmen beveger seg mellom det positivt- og negativt ladede gitteret skapes lydbølger som vi oppfatter som musikk.
Stereo + 9 / 17