Stereo+ Stereopluss 9/2017 | Page 70

Hifi » Martin Logan Classic ESL9 70

DRA KONSERTSALEN INN I STUA

Martin Logan Classic ESL9 tegner opp et stå stort og dypt lydbilde at det er som å få en ordentlig konsertopplevelse i egen stue .
Tekst : Roy Ervin Solstad Foto : Martin Logan & Roy Ervin Solstad

Hvis du hadde befunnet deg i Kansas City på slutten av 70-tallet og hadde valgt å kjøre 66 kilometer vestover til byen Lawrence , er det ikke utenkelig at du hadde støtt på Gale Martin Sanders . I hvert fall om du hadde gått inn i hifi-butikken han drev der . Det gjorde nemlig Ron Logan Sutherland , og resultatet av det møtet ble etter hvert høyttalerprodusenten Martin Logan . Både Gale Ron og Sanders Sutherland ble vraket som alternative navn på selskapet . På slutten av 70-tallet var det stort sett bare Quad og KLH som lagde elektrostatiske høyttalere som både Sanders og Sutherland likte . Problemet var at KLH ble for store og Quad etter deres mening ikke var særlig egnet til rock . Dermed dukket ideen om å lage noe som var bedre . Den første prototypen ble laget i 1980 og to år senere hadde de et høyttalerprosjekt de kunne vise fram på Consumers Electronic Show i Las Vegas , og allerede året etterpå kunne de vise fram en høyttaler de kalte Monolith . Den ble benyttet av en av utstillerne og responsen var så formidabel at Sanders og Sutherland etablerte Martin Logan for å møte etterspørselen . I dag har selskapet rundt 70 ansatte og mange produktserier , også uten elektrostatteknologi . Det finnes alt fra trådløse alt-i-ettbokser til den enorme Neolith-høyttaleren som koster en million kroner for paret .

Teknologien Når man ser en elektrostathøyttaler fra Martin Logan , er det kanskje vanskelig å forstå umiddelbart hvordan den fungerer . Panelet er jo gjennomsiktig og ligner ikke på vanlige høyttalerelementer som jo beveger seg ut og inn for å skape lydbølger . Den bevegelsen finnes også i elektrostatpanelet , men det skjer på en annen måte . Det panelet man ser er i virkeligheten en sandwich-konstruksjon . I midten sitter selve den elektrostatiske « filmen ». Den er så tynn at du kan legge åtte av dem på hverandre for å få samme tykkelse som et hårstrå . Filmen er fullstendig gjennomsiktig , men er impregnert med elektrisk ledende materiale . På hver side av denne filmen er det et metallgitter i litt avstand fra filmen . For å skape nok spenning mellom metallgitteret og filmen tilføres spenning på flere tusen volt , noe som er grunnen til at høyttalerne må kobles til strøm . Når filmen beveger seg mellom det positivt- og negativt ladede gitteret skapes lydbølger som vi oppfatter som musikk .
Stereo + 9 / 17