Stereo+ Stereopluss 8/2022 | Page 28

+ HIFI

UTOPISK HODEHØYTTALER

Focal Utopia var en opplevelse av en hodetelefon . Med New Utopia har Focal dratt det enda litt lenger og kanskje så langt at utfordringen blir elektronikken du kobler den til , og ikke hodetelefonen .
Tekst : Håvard Holmedal
» Focal New Utopia

28

Jeg er egentlig ikke noen hodetelefon-mann . En lydopplevelse uten et tredimensjonalt lydbilde med sjenerøs bredde og dybde , er en litt fattig trøst . Likevel er det øyeblikk hvor jeg har lyst til å høre lyd på audiofilt nivå hvor det er rett og slett ikke er mulig å spille musikk på stereoen .

Mange hodetelefoner spiller fantastisk detaljert , og i hvert fall når man kommer opp i prisklasser som dette , men noen ganger savner jeg dynamikken og tyngden i bassen som jeg opplever med ekstremt presise dynamiske elementer . Kanskje New Utopia er akkurat det jeg leter etter ?
Åpen konstruksjon
New Utopia er åpne . For lyden er det en fordel , og særlig med den nye akustiske M formede designet på innsiden av klokkene , men dette er ikke en hodetelefon-modell som du setter på hodet og så lukker musikken din inn i en svær egoboble . Det er ikke veldig mye lyd som slipper ut , men du bør likevel komme deg noen meter vekk fra resten av medlemmene i husstanden . Ellers vil de nok ha full kontroll på hva du lytter til , og kanskje blir de også litt lei av den knatrete trommebeaten .
Høy presisjon og flotte materialer Det er hele seks år siden vi første gang fikk høre Utopia , og jeg må innrømme at det var en opplevelse som har satt preg på min vurdering av hodetelefoner de siste årene . Ikke det at det ikke finnes andre gode hodetelefoner , for det er mange nok som er temmelig imponerende , men det er mange som i sin jakt på det ultraraffinerte og superdetaljerte blir en typisk hodetelefon og mer som et verktøy for å avsløre innspillingens indre liv , mens Utopia allerede for 6 år siden spilte mer likt en god hifi-høyttaler . Dynamisk , svært kontant i bassen og veldig stille .
Allerede når du åpner esken får du følelsen av at dette er noe helt spesielt . Det er fornemt pakket inn , og når du åpner det harde etuiet som inneholder selve hodetelefonen åpenbarer det seg en meget flott og forseggjort hodetelefon som forteller om godt håndverk og hvor det er benyttet flotte materialer .
Putene er av tynt og pustende lammeskinn og er supermyke og komfortable , gaffelen som holder klokkene på plass og som danner kjernen av bøyen er av resirkulert karbon .
New Utopia kommer levert med med både en 1,5 meter kabel med kombinert 3,5 og 6,3mm jack og en 3 meter lang 4pins kabel for balansert drift .
Stereo + 8 / 22