Stereo+ Stereopluss 8/2020 | Page 26

+ HIFI » KEF LS50 Meta

26

EN HELT RÅ OPPLEVELSE

KEF har hatt en eventyrlig suksess med sine LS50-høyttalere , og det gjelder både de passive og de mildt sagt imponerende Wireless-modellene . Med et nytt metamateriale er de klare til å gjenta suksessen , men klarer de virkelig å leve opp til forventningene ?
Tekst : Håvard Holmedal

Jeg løfter JBL HDI1600 av stativene , og erstatter de med et par splitter nye LS 50 Meta . Det viser seg fort at det er særdeles lite produktivt . De kan da ikke mene at det er denne lyden de skal møte et krevende marked med ? De mangler åpenhet og bassen virker stutt og introvert .

Etter noen timers oppvarming begynner ting å komme på plass , og først passeres de forrige LS50-modellene , og så tar det helt av .
Oppgraderingene
KEF har gjort en grundig jobb , og det er kun kabinettene som ikke er forandret på de nye modellene . De har sikkert litt å gå på når det gjelder kabinettene også , men de mener selv at det ikke er mulig å gjøre noe vesentlig uten at prisen går gjennom taket .
Den nye modellen har fått nytt coax-element , nytt delefilter og en ny og spennende løsning for å kansellere energien som oppstår på baksiden av diskant-elementet . En skive med nøye utregnede furer i noe de kaller et meta-materiale er plassert på baksiden av elementet . Løsningen de hadde tidligere fjernet 60 % av den oppsamlede energien , men ved bruk av noe KEF kaller Metamaterial Absorption Technology ( MAT ) har de blitt kvitt over 90 . I følge KEF skal det gi en mye åpnere og friere diskant . Dette er selvsagt ikke KEF alene om . De fleste produsenter har sine egne varianter , for eksempel B & W som har laget et eget dempet kammer til diskanten og plassert det godt synlig på toppen av høyttaleren .
Coax-elementet er det samme som sitter i R- serien . Også det en betydelig oppgradering fra tidligere , og hvor luftlekkasjen i spalten mellom diskanten og mellomtonen er fikset fra forrige modell . Delefilteret er også nytt , og justert litt her og der for å utnytte potensialet til det nye elementet .
Stereo + 8 / 20