Stereo+ Stereopluss 7/2020 | Page 25

+ HJEMME HOS » Øyvind Overn

25

Øyvind startet som en hodetelefon-fan , men etter alle høyttalerprosjektene har det forandret seg .
- Øreklokkene førte meg inn i en egen verden . Men i ettertid har jeg mistet interessen . De mangler rett og slett basstrykk .
Forelsket i linjekilde
Duoen Øyvind og Willy er forelsket i linjekildehøyttalere hvor man har en rad av like elementer i et tårn . De har skapt hele fire forskjellige høyttalere basert på dette konstruksjonsprinsippet . I Norge er Geir Fredriksen fra Adyton og Audio Insight den mest kjente linjekilde-konstruktøren og det var han som ga inspirasjonen til Bendit .
-Vi hadde ønske om å lage noe helt nytt . Jeg var på besøk hos Geir Fredriksen , og han sa at bøyd front på en linjekilde er Formel 1 for høyttalere . Med slike høyttalere kan ikke lytteren flytte hodet uten at lyden forandrer seg . Grunnen er at lyden fra alle elementene kommer frem til lytteren på eksakt samme tid på et lite punkt . Vi har løst dette ved å putte lyttestolen litt lenger frem slik at man kan bevege hodet på et område på 60 centimeter . Det har vi målt med laser og i denne posisjonen kalibreres lyden , forklarer Willy og vi får forklaringen på hvorfor dette er Formel 1-høyttalere .
Prinsippet er ikke nytt . Det ble funnet opp i 1920 . Men det er få som har laget denne type høyttalere , men siden duoen ikke ville bygge et eget bøyd basstårn , måtte de finne en annen løsning .
-Vi har prøvd å få symmetri i bassene hvor det er elementer både oppe og nede . Vi klarer ikke å få det helt likt siden det er lenger opp til taket . På den andre siden er det heller ikke stoler og bord i taket . Så det blir ikke likt likevel . Det er viktig at du ikke skal få mer bass nede enn oppe . Vi valgte å dele bassene ved 180 Hz etter å ha lyttet og målt . Derfor er det viktig med symmetri i lydbildet . Det er fire aktive elementer som slår mot hverandre og kansellerer hverandres strø-vibrasjoner . De går ned til 27 Hz .
Stereo + 7 / 20