Stereo+ Stereopluss 6/2022 | Page 30

+ HJEMME HOS » Håvard Reinertsen

Lenco platespiller som snart skal få ny motor .
- Jeg bygger ikke selv for å spare penger , men for å forstå litt av hvordan høyttalere fungerer . Dessuten liker jeg å snekre .
På hornhøyttalerne hadde han ALE-diskanter og -mellomtoner håndlaget av den berømte designeren Be Yamamura . ALE-elementene ble også brukt i Magicos referanse hornhøyttaler Ultimate til 7 millioner kr . Nyprisen for elementene er rundt 300 000 kr ( Håvard kjøpte brukt ). Og dette er blant de billigste kompresjonsdriverne som er laget av ALE . Hvis du skal ha drivere til bassene , veier de gjerne 200 kilo og koster nesten en halv million kr per stykk .
Lynet slo ned
Med slike diskanter var Håvard kommet til veis ende . Det er det ultimate man kan få i en hornhøyttaler . Men i fjor skjedde det utenkelig .
- Et lynnedslag ødela diskantene . Så de gikk rett i søple i en container på Elkjøp . Jeg trodde jeg hadde sikret meg mot at noe sånn kunne skje , men spenningsvernet i sikringsskapet røyk det også .
- Hva tenkte du da du kom hjem og diskanter til 300 000 kr var ødelagt ?
- Hva jeg tenkte ? Jeg tenkte at nå må jeg bygge noe nytt . For vedkommende som hadde laget disse diskantene er død , og da sitter man litt i saksa , sier han rolig og tilføyer :
- Det er bare ting .
Nytt høyttaler-prosjekt Fra hornhøyttaler gikk ferden til noe helt annet . Håvard fant nemlig Meyer Sound-modifiserte Mundorf AMT 288-diskanter på brukthandelen for ett år siden . For å sette det litt i perspektiv : Dette
Kuzma Stabi S med den klassiske Benz LP-pick up`en .
er litt dyrere Mundorf-diskanter enn det som sitter i Gryphon Kodo til over 3 millioner kr .
- Jeg synes de så greie ut . De var ganske OK til å være Mundorf , sier han om de spesielle bånddiskantene .
For Håvard var det viktig at de kunne spille helt ned til 900 Hz og at de er såpass store :
- Det synes jeg er greit fordi jeg sitter et stykke unna .
Sofaen til Håvard er på helt andre siden av rommet , 5-6 meter unna høyttalerne . Hva det betyr for lyden , skal jeg snart finne ut av .
De nye høyttalerne ble åpen baffel med masse gamle basselementer . Det ga store utfordringer . Håvard brukte DSP og aktiv deling for å komme i mål . Hypex til bassene og Anaview til mellomtone og diskant .
- Aktiv deling er noe svineri . Det er mye arbeid . Det er ingenting som kommer gratis . Alle feilene man kan gjøre , gjør man jo gjerne . Det krever at man går i seg selv og forstår at man noen ganger har gjort veldig dårlig arbeid . - For disse høyttalerne låt helt forferdelig ? - Ja , de låt veldig dårlig . Så det har vært mye arbeid , sier Håvard som nå endelig er blitt fornøyd med lyden .
Fordelen med DSP er at man kan tilpasse lyden til rommet og pynte på de verste romresonansene . Mens DSP-kontrollert aktiv deling gjør det enklere å komme i mål enn med et passivt delefilter .
- Tidligere måtte du bruke en loddebolt og masse kondensatorer og spoler for å komme i mål . Nå er det bare et tastetrykk for å gjøre forandringer i delingen av høyttaleren , sier Håvard som har kassevis av kondensatorer og spoler på loftet .
30 Stereo + 6 / 22