Stereo+ Stereopluss 6/2018 | Page 60

Intervju » Stig Inge Bjørge fra Lyra
- En dag kom Asakura , sjefen i Supex , til oss og spurte om vi ikke skulle komme oss videre fra prototype-stadiet og over i produksjon , sier Bjørge .
Gjennombrudd – for Spectral
Carr og Bjørge hadde allerede utviklet en prototype som het Shogun , men den kom aldri på markedet . Den første som faktisk var mulig å kjøpe het Tsuguri . Det var i 1991 .
Både Jonathan Carr og Stig Inge Bjørge var noen racere på å skaffe seg kontakter , og da Spectral var ute etter en pickup de kunne selge i eget navn , endte de opp med Tsurugi .
- Den ble til Spectral MCR , og det var den pickupen som satte oss på kartet når det gjaldt å ha en av verdens beste pickuper . Blant annet sa Harry Pearson i The Absolute Sound at dette var den beste han hadde testet , sier Bjørge stolt .
Resultatet var at Scan-Tech måtte organisere seg fra å være nærmest en prototypeleverandør til å kunne levere flere pickuper .
- Vi var jo så små at det kunne ikke bli noen stor eksplosjon , men det kom en mini-eksplosjon da vi plutselig ble et flagg på kartet . Det var positive tider , men samtidig var vi litt misfornøyd fordi Spectral fikk all æren . The Absolute Sound skrev til og med at dette var Keith Johnson i Spectral som stod bak pickupen .
Det selv om pickupen hadde helt identisk innmat med Bjørge og Carr sin egen Tsurugipickup , men basen og pickup-huset var annerledes . Ideen til det kom fra Bjørge .
- Jeg hadde en ide om at vi kunne trekke linjene litt ut . En senere versjon hadde mange hull , forteller han .
Lyra blir til
I rundt tre år fra 1987 var Scan-Tech underleverandør til Spectral , og samtidig lagde de også pickupen 7000 NSX for Audioquest .
- Spectral likte det dårlig at vi lagde en pickup for andre , selv om den både utseendemessig og lydmessig var helt ulik Spectral . De ikke en gang at vi lagde Tsurugi . Audioquest 7000 NSX hadde sin egen sjel , og fikk sine
Kretskortkonstruktør Richard Lees ( til venstre ), forsterkerkonstruktør , Demian Martin ( nr . to fra høyre ) og audioelektronikk-konstruktør og senere Grammyvinnende lydtekniker for Reference Recording , Keith Johnson ( til høyre ), alle fra Spectral møtte Stig Inge Bjørge og Jonathan Carr ved flere anledninger . Dette bildet er tatt i Los Angeles . ( Foto : Privat © Stig Inge Bjørge )
Gjennombruddet for Bjørge som pickup-produsent kom med produksjonen av Spectral MCR rundt 1987 . Dette er versjon to av pickupen Bjørge & co produserte . ( Foto : BJ Shims )
60 Stereo + 6 / 18