Stereo+ Stereopluss 6/2016 | Page 96

Bilde » Flatskjerm Samsung 65KS8005 96

FLAT SKJØNNHET

Samsung er det selskapet som sverger mest til buede skjermer. Hva så med de som ønsker en flat skjerm fra Koreanerne? Da kommer KS8005 til unnsetning!
Tekst: Jørn Finnerud

I

diverse kommentarfelt på nett ser man under TV-tester at folk har et veldig enten eller syn på dette med kurvede skjermer. Noen vil gjerne ha en kurvet skjerm og andre skyr det som pesten. Vi har et ambivalent forhold til dette, og ser at det finnes både fordeler og ulemper med det kurvede designet. Heldigvis har Samsung også skjønt at de må tilfredsstille begge leire. KS8005 som vi skal se på her er akkurat den samme TV-en som KS9005, bare flat. Da har man et reelt valg som kunde.
KS8005 Sverger man til en flat skjerm er KS8005 den beste modellen man kan få kjøpt fra Samsung. Den nye toppmodellen med direkte-LED( FALD), KS9505, er som kjent kurvet. KS8005 er derimot en modell med kantmonterte LED-dioder. Det er en teknologi som har vokst seg moden de siste årene. Når teknologien var ny var skjermene plaget av ujevn belysning, spesielt i hjørnene. I 2016 er lysstyrken langt jevnere distribuert over hele panelet. Panelene er også blitt langt bedre, og har større kontroll på hva den skal slippe igjennom av lys og hva den skal blokkere. Den åpenbare ulempen med kant-LED er at man ikke kan styre lyset like nøyaktig som man kan med FALD, og man er langt unna den kontrollen som ligger latent i OLED teknologien. Der styres lyset på pikselnivå. Tilkoblingene gjøres med egen boks, en løsning som gir mindre kabelrot bak TV-en. Her er det kun to kabler, strøm og kabelen til oneconnect boksen.
Kalibrering Samsung er blant de beste når det handler om å gi oss verktøyene vi trenger for å få frem det gode bildet. Det er vel bare Panasonic som overgår dem på dette området, men de er da også helt i sin egen klasse. Fabrikksinnstillingene er ikke mer enn middels, så det er påkrevd å ty til justeringer for å hente ut hele potensialet til denne skjermen. Grunnlaget er å få en jevn og uniform hvitbalanse. Det har den ikke fra fabrikk, men ved hjelp av to og tipunkts justeringen er det en rimelig grei sak å komme i mål. Vi ender opp med et gjennomsnittlig Deltaavvik på 0,84. Det er godt innenfor kravene våre. Men for referansens skyld må vi jo nevne at Panasonic DX780 endte opp med et gjennomsnittlig avvik på 0,17 og DX900 fra samme produsent på 0,15. Det betyr at det fortsatt er rom for forbedringer fra Samsungs side.
6 / 16