Stereo+ Stereopluss 5/2023 | Page 40

+ HIFI

» Fleetwood Deville
- Disse høyttalerne er som å ha konsert hjemme , skryter FSC . De hevder at du kan skru opp volumet langt høyere enn på andre høyttalere , uten at det får noen negativ innvirkning på lydkvaliteten . - De vil aldri gi seg , fortsetter FSC . Hva det har å si for hørselen å spille så høyt , sier de imidlertid ikke noe om .
Uansett betyr det at du kan bruke alt fra rørforsterkere med lav utgangseffekt til store transistorforsterkere for å drive Fleetwood-høyttalerne . De takler nesten alt .
Mine 60 klasse A-watt var i hvert fall mer enn nok til å få lyd i dem . Importøren hadde for øvrig lagt ved gulvstativer – ikke bordstativene – så da var det bare å prøve seg fram . Du skulle ikke flytte de mye før all verdens kabelbytter , strømrensing , vibrasjonsdemping og andre tweaks virket fullstendig meningsløse . Selv noen få centimeter justering enten når det gjaldt å vinkle høyttalerne rett mot lytteposisjon , eller bare litt mot lytteposisjon ga større forskjeller enn noe tweak jeg har forsøkt . Det samme med avstand til veggen bak høyttalerne , frontveggen , altså . Her trengs det virkelig ikke tonekontroller . Det er bare å flytte høyttalerne der bassen sitter som du ønsker og fokuset i lyden er optimalt . Hos meg ble det drøyt 110 cm ut fra fronteveggen , omtrent 70 centimeter fra sideveggene og med forsiktig vinkling mot lytteposisjon . Da satt det best i mitt godt behandlede rom . Hos andre kan det være en helt annen plassering som fungerer best .
Lyden
Noen fordeler skal man ha av et stort kabinett , for det er sjelden jeg hører stativhøyttalere med en slik fylde og kraft nedover i bassen . Her er det helt åpenbart at det store elementet på åtte tommer og stort innvendig volum hjelper . Bassen går dypt , og jeg har ingen grunn til å tvile på de oppgitte spesifikasjonene som tilsier nedre bassfrekvens på 35 hertz før det begynner å rulle av . Vel så morsomt som fylde og dybde i bassen , er høyttalernes attakkvillighet i den viktige mellombassen . Det er nemlig her skyvet i musikken gjerne kommer fra , og DeVille-høyttalerne sparker villig vekk . Det finnes riktignok høyttalere som oppleves som strammere nedover og ikke minst har enda et lite hakk mer definisjon i den dypeste bassen , men Fleetwood-høyttalerne har en kombinasjon av skyv , tyngde , detaljering og attakk nedover i frekvens som man vanskelig finner på annet enn gulvstående høyttalere .
Det er likevel tydelig at Fleetwood DeVille handler mer om dyp og fyldig bass , enn at den skal være ultrakontant og nærmest anemisk stram . Det skal likevel ikke leses som at DeVille-høyttalerne har en utflytende eller pløsete og udefinert bass . Det er den langt ifra , og selv om jeg kanskje kunne ønsket meg litt mer sting og detaljer i bunnen , så er det noe organisk og utrolig deilig ved DeVille sin bassgjengivelse . Skal man være helt ærlig , så er forskjellene strengt tatt veldig små , og som hifijournalist så hender det jo at man skriver mer om slike småting enn det har betydning totalt sett lydmessig .
Jeg tror nemlig at lyttere som både hører disse høyttalerne for første gang , eller for ørtende gang , neppe vil henge seg opp i den detaljen . De vil i stedet fokusere på at disse stativhøyttalerne spiller bass slik at man føler at man ikke går glipp av noe nedover , eller at man trenger subwoofer til stativhøyttalere .
40 Stereo + 5 / 23