Stereo+ Stereopluss 5/2022 - Page 60

+ HIFI » Kerr Acoustic K320

60

STUDIOPRESISJON I STUA

Vi likte stativmodellen K300 veldig godt , og hadde ventet at K320 ville spille helt likt , men med et sjenerøst ekstra tilskudd i bassen . Men det gjorde den ikke . Denne høyttaleren er enda et hakk bedre !
Tekst : Håvard Holmedal

Kerr Acoustics har lang og bred erfaring med bygging av høyttalere for å dekke profesjonelle behov både til innspilling og mastring . Firmaet drives av en veldig hyggelig og imøtekommende fyr fra England som heter Jes Kerr . Han er både studiomann og trommeslager , og nærmest som vanlig for høyttalerprodusenter begynte eventyret i garasjen hjemme , selv om mye av trearbeidet ble gjort av faren hans ute under åpen himmel ute i hagen . Det var også han som lagde kabinettene og gjorde fineringen av de første høyttalerne som ble solgt , og sikkert også en endeløs mengde prototyper for å teste ut forskjellige elementer .

Med et betydelig økt volum er jobben med å lage kabinetter satt bort til en egen produsent som holder til under tak , og som helt sikkert kan jobbe uavbrutt selv om det kommer en engelsk regnskur .
I utgangspunktet er høyttalerne til Jes Kerr laget for å brukes i studio som monitor-høyttalere . Det krever blant annet høy presisjon , stor dynamisk kapasitet og svært presis holografi . Akkurat det samme som en god hifi-høyttaler , men så er det hva hifi-entusiastene liker . En helt flat og dønn ærlig frekvensgang er ikke det som alltid står høyest på ønskelisten . Det er da også derfor så mange hifi-høyttalere er tatt ned så vidt litt i diskanten , og noen ganger er det også benyttet en ørliten « hengekøye » i mellomtoneområdet for at høyttaleren ikke skal virke for pågående .
Transmisjonslinje
Enkelt forklart er en transmisjonslinje en tunell eller en labyrint som begynner rett på baksiden av bass-elementet . Kall det gjerne en bølgeleder som er justert etter 1 / 4-del eller 1 / 3- del av bølgelengden til basselementets resonansefrekvens .
Transmisjonslinjen har en gradvis avtagende diameter , er god dempet med absorbsjonsmaterialer og ender i en port helt nederst på fronten med overflateareal som tilsvarer bass-elementet som benyttes , men burde ideelt sett være en uendelig tunell som blir stadig smalere mot utløpet . Det er enkelt å se at det er en fysisk umulighet med kabinetter av normal stue-størrelse . For selv K320 er litt dypere enn de ville vært med et lukket kabinett eller en bassrefleks-løsning . Kompromissene er derfor til stede , men fører likevel til en utstrakt
Stereo + 5 / 22