Stereo+ Stereopluss 5/2016 | Page 28

Hifi » PSB SubSeries 450 28

PERFEKT FOR HIFI-BRUK

Det er ofte veldig mye snakk om hjemmekino når man diskuterer subwoofere, og det fortsetter gjerne med hvor dypt de kan gå. Kobles så noen av disse subwooferne til stereoanlegget blir resultatet ofte kun middels imponerende. Har Paul Barton lykkes med å lage en ekte hifisubwoofer som også kan vikariere på film?
Tekst: Håvard Holmedal

Når man ser på denne subwooferen synes den kanskje i overkant kompakt, men effektiv teknikk, gode forsterkere og Paul Bartons enorme erfaring har kanskje fått denne kuben til å yte litt i overkant av det vi tror. For det er jo ikke så rent lite vi forventer etter å ha hatt brønndype bassopplevelser med Arendal, REL, Sunfire og Velodyne. Og det er bare i løpet av de siste få månedene!

Hva er det PSB har gjort? Det er ikke mye man har å spille på når luften på innsiden av omtrent 40x40x40cm er det eneste som er til rådighet, for å skape frekvenser ned mot de « nødvendige » 20 svingningene i sekundet. SubSeries 450 beveger seg faktisk også under 20Hz, men om det er spesielt interessant, eller nødvendig for annet enn å få slengbuksa til å vibrere, strides de lærde. Det som er interessant er at denne subwooferen spiller temmelig flatt ned til 20-22Hz, og fortsetter med det helt opp til 150Hz. Bassen har en aktiv 12-tommer i front. Denne er drevet av en klasse D-forsterker som er utviklet av NAD, og som yter 400watt. Det virker kanskje ikke voldsomt i en verden av subwoofere hvor alt som koster over en middels handlekurv på Rema, har 1000watt forsterkere på innsiden. Men den dytter gjerne ut 1000watt i spiss-effekt. To passive ti-tommere hjelper til med å flytte luft. Likevel er ikke denne subwooferen laget for de som skal spille på 125dB i hjemmekinoen, og ha bass som følger med. Likevel kan den gjøre livet seriøst utrivelig for eventuelle naboer, og den følger volumet til selv et par store hifi-høyttalere. Og det den gjør fra 35Hz og nedover er langt utenfor rekkevidden til det meste av gulvstående høyttalere i en prisklasse som er tilpasset gjennomsnittlig norsk lønnsnivå. Fordi 20Hz ikke er mulig å få til uten å booste frekvensene fra 30-35Hz og nedover, er en DSP og en EQ nødvendig. Det er en bra måte å gjøre det på, men det koster mye effekt. I PSB sitt tilfelle, og det gjelder
Stereo + 5 / 16