Stereo+ Stereopluss 4/2022 | Page 58

+ HIFI » KEF LS60 Wireless

58

HER ER DET BARE Å STILLE SEG I KØ

Etter suksessen med stativmodellen LS50 Wireless syntes KEF det var på tide å lansere en lekker gulvstående trådløs modell . Og for en høyttaler det er blitt !
Tekst : Håvard Holmedal

KEF LS60 Wireless har åpenbart hentet inspirasjon fra produsentens Blade-modeller , men er i denne utførelsen en meget slank høyttaler som får plass nesten overalt . Faktisk er den så slank at den på bildene virker en god del høyere enn den gjør i virkeligheten . Ut av de ganske heftige eskene høyttalerne blir levert i , dukket det opp et par overraskende kompakte og smale gulvstående høyttalere som kun rager litt over meteren over gulvet . De har en særdeles tung sokkel i bunnen for ikke å velte , for de er så smale at litt vinklet mot godstolen eller favorittplassen i sofaen , er det eneste du ser en høyttalerfront som kun er 13cm bred . som sitter bak diskanten for å nulle ut energien som oppstår bak diskanten . Det kan selvsagt diskuteres i hvilken grad dette er et Meta-materiale slik KEF påstår , men vi lar den diskusjonen ligge . Det viktigste er at den faktisk fungerer slik det påstås ved at den absorberer over 90 prosent av energien på baksiden av elementet . Lyden er klart mer åpen enn forrige generasjon , mer detaljert og den flyter langt lettere .

Elementer
Det som er helt sikkert er at denne høyttaleren ikke hadde fungert i det hele tatt uten den aktive elektronikken og DSP-ene som sitter på innsiden . KEF har da også sagt at den første uferdige versjonen som kom ut fra utviklingsavdelingen slett ikke imponerte noen . Heldigvis ble konseptets innebygde utfordringer løst etter hvert som prosjektet beveget seg fremover . Men det fordret et helt nytt Uni-Q-element i front på kun 10cm og noen helt nye basselementer med en felles magnet , men med to svingspoler og en membran på hver side av høyttaleren . I alt sitter det 4 små basser i hvert kabinett , og selv om de ikke er større enn 13,5cm er dybden de skaper i bassen knapt mulig å tro . Uni-Q-elementet i front har en diskant som sitter i midten av mellomtone-membranen , og er blitt raffinert i flere tiår for å komme på dagens tekniske nivå . Formen på den ytre membranen er optimert for maksimal spredning , og det som ser ut som en spredelinse i midten er der for å fjerne motstanden i luften som lagres opp foran diskantmembranen . Nytt i år er en spesiell skive ( Meta )
Stereo + 4 / 22