Reportasje » Hjemme hos Jørgen
sagt fra til Steve Deckert, hadde han imidlertid satt inn en inngang til i monoblokkene og en vippebryter for å velge inngang. Den integrerte forsterkeren hadde nemlig to innganger, så det var kanskje derfor jeg ikke var oppmerksom på det, sier han. Det er imidlertid ikke bare ny forforsterker han har lyst på.- Jeg sparer både til ny forforsterker og digitalkonverter, sier han.
Ikke altfor dyrt Sammenlignet med mange andre anlegg, trenger han imidlertid ikke å spare så voldsomt mye. Monoblokkene kostet ham under 3000 dollar, høyttalerne under 3500 dollar og riaatrinnet 1700 dollar. Pluss moms og frakt. Platespilleren fra Thorens kjøpte han billig fra
England, men frakten til Norge doblet prisen.- Jeg har fått bytta tonearmskabel og spilleren har vært hos Roar Malmin til modifisering, sier han. Like kraftig modifisering som huset hans har gjennomgått, var det imidlertid ikke. For der huset trengte mye jobb, mye materialer og mye penger for å få alt rett, traff Jørgen sin egen blink med anlegget fra Decware og Omega. Mens aprilkvelden blir mørkere og mørkere, demper Jørgen også lyset i stua der anlegget står. Stolen vris mot høyttalerne, og på spilleren ligger en favorittplate. Sakte senker han tonearmen og pickupens stift ned på den svarte vinylen. Det gløder i de mange rørene fra Decwareforsterkerne. Så blir alt musikk.
Slik låter det
Det finnes sikkert mer dynamiske anlegg. Det finnes anlegg med dypere og mer kontant bass, og det finnes sikkert mer oppløste anlegg, men du skal være asfaltert fra halsen både oppover og nedover for ikke å få ståpels og tårer i øya av den måten Jørgen sitt anlegg formidler nerven i musikken og evner å krype under huden på deg. Selv på det lydnivået Jørgen liker å spille på, slipper lyden høyttalerne fullstendig. Lyden bretter seg ut mellom høyttalerne og skaper et stort lydbildet både i dybden og bredden. For meg som er så opptatt av holografi i lydgjengivelsen, er det bare å nyte presis plassering av instrumenter og stemmer i lydbildet. Det er nok mulig at det ville vært litt refleksjoner fra vinduer og vegger rundt anlegget dersom man spilte virkelig høyt, men når jeg sitter i lyttestolen, hører jeg kun anlegget. Det skyldes nok også plasseringen av høyttalerne godt ut fra alle vegger. Det gir ekstremt bra holografi, dog kanskje et litt lavt lydbilde. Klangen er homogen, og det er lite som minner om myten som sier at rørutstyr har lite diskant, feit mellomtone og bløt bass. Her er det masse detaljer i hele lydbildet, og uten noen påtatt pondus i mellomtonen.
Likevel vil nok plasseringen av høyttalerne i rommet ikke gi høyttalerne så mye hjelp nedover i bassen som de nok ville fått om de var plassert nærmere veggen bak. For der høyttalerkonstruktøren oppgir nedre frekvens til 38 hertz, ville jeg nok satt en 100-lapp eller tre på at i Jørgen sitt rom, er det neppe veldig mye nivå under 50 hertz. Der kan han nok ha noe å hente ved å prøve seg fram med en subwoofer eller to.
Uten det er dette neppe noe oppsett for bassfreakene, men var det jeg som skulle velge mellom holografi og den dypeste bassen, hadde jeg nok kommet til akkurat den samme konklusjonen som Jørgen. Selv glemte jeg nemlig helt dypbass etter få minutter, og tok meg i å bare nyte musikkens innerste vesen, der man lekende lett kunne følge de hvert instrument- og hver stemme sin egenklang i lydbildet, uten tanke på diskant, bass, mellomtone eller holografi.
Hva mer kan man egentlig kreve? Dette var rett og slett rørende lekkert. På alle måter.
70 Stereo + 4 / 17