+ HIFI
» Marten Parker Duo
tykt materiale med mange forskjellige lag og det skal gjøre høyttaleren særdeles godt dempet mot resonanser . Skal du ha en høyttaler med et godt fokusert og godt definert stereobilde med gode 3D-egenskaper kan det ikke lekke lyd ut på alle kanter av høyttaleren .
Marten begynte tidlig med keramiske elementer som er skreddersydd til disse høyttalerne av Leif Olsson . Det gir ekstremt stive elementer som beholder fasongen og spiller uten oppbrytninger i arbeidsområdet sitt . Mellomtone og bass-elementene har lang vandring hvor det er jobbet mye for å skape en lineær og jevn motorkraft i driften av elementet .
Noen skal ha det til at elementer av harde materialer låter hardt , men det skal ikke mange sekundenes lytting til for å avkrefte den fordommen . Dette låter nøytralt , oppløst og særdeles presist . Det spesielle med Parker Duo er at den i tillegg til den kraftige keramiske 7,5tommers bass / mellomtonehøyttaleren også har et 9 tommers passivt basselement av aluminium på baksiden for ekstra bassrespons . Det gir den forholdsvis kompakte høyttaleren en nedre grensefrekvens på ganske imponerende 36dB , og merk at dette er målt +/ -2dB og altså med mye mindre toleranse enn de fleste andre . Det gir imponerende bassrespons , men også lavere forvrengning enn om 7,5tommers elementet skulle gjort hele jobben alene . Det er selvsagt det samme som gjelder for alle høyttalere . Gjøres det ugagn i bassområdet kommer dette og biter deg kraftig i rompa oppover i den øvre bassen og helt opp i mellomtoneområdet . Det slipper du heldigvis på denne høyttaleren .
Høyttaleren er middels effektiv , og oppgis til å spille 88dB v / 1watt . Impedansen er 6ohm , men den har en minimumsimpedans på 3,1ohm . En forsterker i den klassen som forventes tilkoblet en Parker Duo vil ikke ha noe problem med å drive den til sitt ytterste potensiale . når den blir plassert nær veggen , og kombinert med hvor dypt denne modellen går i bassen kan resultatet bli voldsomt imponerende . Kanskje ikke superriktig og fullstendig nøytralt med en litt « feil » plassering , men likefullt imponerende . Lukk øynene og du vil øyeblikkelig innbille deg at du sitter foran en mindre gulvstående høyttaler .
Jeg har for vane å vinkle inn stort sett alle høyttalere , også de som produsenten anbefaler å plassere pekende rett frem . Slik som for eksempel Dali . Derfor er det er også utgangspunktet for plasseringen av Parker Duo , og med 4-5 graders vinkel mot lytteposisjonen synes jeg at fokus og holografi ble aller best .
Endelig plassering ble 40 cm fra bakveggen og på de originale og svært kostbare stativene – som forresten er veldig flotte og er påskrudd solide og myke dempeføtter .
Flott lydopplevelse
Det tar kun sekunder å fange opp at disse høyttalerne er meget presise og detaljerte , og de har den stillheten mellom transientene som så mange audiofile jakter etter , men ikke alltid finner . Det ørlille øyeblikket med stillhet gir lyden tid til å puste og mikrodynamikken til å blomstre . Den lovede holografien , den ufargede og forvrengningsfrie lydgjengivelsen og den sorte bakgrunnen i lydbildet
Plassering
Jeg hadde forventet at elementet på baksiden ville gitt noen flere plasseringsutfordringer enn det jeg faktisk opplevde . Høyttaleren behøver litt plass rundt seg , men har du litt snaut med plass overlever de meget godt plassert ganske nær veggen . Høyttaleren får et lite ekstra tilskudd i bassen
65 Stereo + 3 / 22