+ HIFI
» Børresen X3
synes fra lytteposisjon , og X3 virker ikke engang i nærheten av så stor som spesifikasjonene forsøker å fortelle oss .
Jeg har hatt store høyttalere i stuen tidligere , og har en generell ide om hvor varierende konstruksjoner skal plasseres . Børresen X3 krever litt plass rundt seg , men har ikke noe stort behov for å stå langt ut på gulvet , og stjele alle plassen i stua . Høyttaleren , som allerede i utgangspunktet er 60cm dyp , må imidlertid ha minst 30-40 centimeter på baksiden for å spille slik den kan . Jeg spisset den litt inn mot lytteposisjon , og så enda litt og så var det som om lydbildet kom på plass med et smell . Balansen fungerte god , bassen var flott og holografien var utmerket . Da er mye gjort . Resten er kun finjustering som gjerne tar noen uker , før du kanskje ender opp akkurat der du begynte . Hvem vet ?
Avansert teknikk Børresen har laget en og annen høyttaler tidligere , og det er ikke overraskende å finne teknologi fra både M , Z og 0-serien . Noe har de åpenbart lært underveis , og kanskje også fått en unik forståelse av hva som skal til for å bygge en mest-for-pengene-høyttalere .
Det er likevel overraskende å finne Børresens bånddiskant , karbon-membranene og kobberdeksler i magnetsystemet .
Kanskje er det like overraskende å finne såpass små høyttalerelementer i en høyttaler som oppgir å kunne bevege seg relativt ubesværet ned til 35Hz . Bassen er forresten enda mer imponerende enn spesifikasjonene tilsier . Dette låter svært , tungt og solid i bassen , men også fantastisk kjapt og presist . Børresen har virkelig fått de to fem-tommerne til å synge .
Bassene er laget av et nyutviklet kullfibermateriale , eller karbon om du vil , og består av to ultralette lag med noe Børresen kaller « spread tow » kullfiber med samme geometri som andre elementer fra samme produsent . Mellom lagene av kullfiber sitter det et avstandsmateriale som i dette tilfellet er et lag med 4mm Nomex Honeycomb . Til sammen blir det en enormt lett og stiv membran med nær null resonans .
Diskanten , den allerede omtalte bånddiskanten , er knapt mulig å veie på en vanlig vekt . Membranen er kun 1 / 100 mm tykk , og har en bevegelig masse på imponerende 1 / 100 dels gram . Selv om den legges i hånden din ( jeg har forsøkt ), vil selv et svakt vindpust trykke hardere mot hånden din . Den er nær identisk med den som sitter i de langt dyrere høyttalerne i Z og 0-serien . I diskantens « motor » til sitter det ikke mindre enn tre enormt kraftige N52 neodymiummagneter . Diskanten gir med det en brukbar respons helt opp til ca 50kHz
Mellomtonen er bygget på samme måte som basselementene , og ser også til forveksling lik ut med samme type membranteknikk . Delefrekvensene i 2,5-veis konstruksjonen er oppgitt til 125 og 2500Hz , og selv om høyttaleren er oppgitt til 4ohm virker den å være enkel å drive for forsterkeren . Børresen anbefaler da også forsterkere fra
35 Stereo + 2 / 23